Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: terra dla ponczosznikow

terra dla ponczosznikow

witam ... jakie duze terrarium powinienem sobie zrobic dla 2/3 ponczosznikow ? ... czy wystarczy 80cm/50cm/40cm (dlugosc/szerokows/wysokosc) ?

Re: terra dla ponczosznikow

zalezy jaki podgatunek.

nie wiem dokladnie jaki to ma byc gatunek... chyba sirtalis parietalis czy jakos tak

ja tez takiego bede miala i chetnie przeczytam jakie rady Ci podadzą forumowicze........jak podacie wymiary terrarium to prosze takze podac wymiary basenu....

Trudno powiedziec.
    Czy to terra docelowe?
    Czy beda to wieksze samice czy mniejsze samce?

Ja trzymalem parke sirtalisow w terra 80x40x60 i moim zdaniem bylo za duze.

Nie rob zbyt duzo kryjowek, bo weze staja sie plochliwe, a to stwarza pozniej problemy przy czynnosciach technicznych przy terrarium.

Ostatnio podczas porzadkow samica ugryzla mnie, nic wielkiego ale siwadczy o stresie. Lepiej od malego przyzwyczajac do kontaktu z czlowiekiem, tak aby zwierzeta nie baly sie panicznie.

Pozdrawiam
    Mark0wy

ja chcialem zrobic tak:

terra 80/50/40

i w nim jakis basenik (prosze, podajcie wymiary basenu )

jedna, najwyzej 2 kryjowki z jakis wiekszych doniczek, lub czegos podobnego

podloze chyba z torfu

a terrarium z plyt OSB i na przod szyba rozsuwana

napiszcie co jeszcze tam jest potrzebne i bez czego wezy nie bedzie sie dalo chodowac.

Basem takie aby waz mogl sie zanurzyc i troszke polywac. powiedzmy 1/3 terra.

olimpia1400
    Guest

moj nie plywa, rzadko siedzi w wodzie. Ma pojemnik gliniany, taka miseczke dla gadów, srednica ok 17 cm. Raczej tylko pije z niej. za to malenstwo siedzi w wodzie caly czas, siedzi i tylko ryjek wystawia )) dla niego chyba bedzie trzeba duuuzy basen

Zrób wyższe, wstaw roślinkę. Wbrew ogólnie utartym przekonaniom pończoszniki lubią się wspinać a niekoniecznie pływać.
    Mój ma drzewko typu bonsai z marketu za ok. 30 zł. spędza na nim większość czasu mimo że ma kryjówką z kokosa.

P.

no rzeczywiscie, moj tez lubi sie wspinac, a plywa barzo rzadko

Uprawnienia umieszczania postów