Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 1m zbożówka i jej jedzenie

1m zbożówka i jej jedzenie

MAm pytanko czy moge dac mojej bradzo bardzo zarłocznej zbożówce 2 myszki po po jednej to ona po 3 dniach znów zaczyna krazyc po terrarium i widac ze jest głodna. Jak mozna jej dac dwie to czy druga musze sam zabic czy ona ja zabije z tym brzuszkiem???????

Re: 1m zbożówka i jej jedzenie

lukassss napisał(a):

> MAm pytanko czy moge dac mojej bradzo bardzo zarłocznej
    > zbożówce 2 myszki po po jednej to ona po 3 dniach znów zaczyna
    > krazyc po terrarium i widac ze jest głodna.

Nie sugerowałabym się zachowaniem, patrz raczej, jak szybko znika zgrubienie po trawionej myszy (na wężu). Np jeśli karmisz węża wieczorem, a następnego dnia przed południem już nie widać - znaczy za mało zjadła. Jeśli po +/- 24h jeszcze widać, ale już słabo - to w sam raz. A z kolei jeśli po grubo ponad 24h (jakieś 36-48) nadal dobrze widać zgrubienie, to znaczy, że posiłek był za duży. To najlepsza mtoda na określenie optymalnej ilości pokarmu na jeden posiłek.

> czy druga musze sam zabic czy ona ja zabije z tym
    > brzuszkiem???????

Jeśli zdecydujesz się podać drugą to powinna zabić bez kłopotu, chyba, że pierwsza była bardzo duża, ale zakładam, że nie. Czasem jak się podaje dwie naraz, to wąż zabija obie a dopiero potem połyka. Inna sprawa, że ogólnie bezpieczniej jest podawać już ubity pokarm

pozdrawiam, Karla

Przelicznik wielkości jest mniej więcej taki (są dwie możliwości):

1) dwukrotna wielkość głowy (wg mnie lepszy przelicznik)
    2) pokarm nieco większy niż wąż w najgrubszym miejscu (gorsza opcja bo jedne są grubsze a ine chudziutkie - patrz regius a lampropeltis)

Ale i tak najlepiej oceniaj "na oko" biorąc pod uwagę że zawsze lepiej będzie dawać częściej mały pokarm niż rzadziej duży (mniejszy kłopot z przełknięciem dla gada - to że poradził sobie z połknięciem nie znaczy że pokarm był odpowiedniej wielkości).

Marcin Ratajczak
    Guest

Ja mam dwie zbożówki 95cm i 85cm i obie jedzą co tydzień po 3 myszki :-) robię to następująco:

Jedną wyjmuję z terra podaje 1 mysz po zjedzeniu odczekam z 2 minutki by sobie spokojnie przełkneła następnie wrzucam kolejną i kolejną.
    Następnie wrzucam do terra drugiego węża i sytuacja się powtarza pokolei 3 myszki.

Żadnych problemów z polowaniem nawet jak mają zgrubienie po 2 zjedzonych myszkach.

P.S. Nieraz się zdaża że zjedzą tylko po 2 myszki :-D

Pozdrawiam

A tak a'propos zgrubienia to w moim przypadku to nie byłby problem (chociaż jeszcze nie podawałem więcej niż 1 myszy na raz) bo moja Regi jak poluje to do duszenia nigdy nie wykorzystuje więcej niż 1/3 ciała (samą szyję) a jak wiadomo żołądek jest mniej więcej w połowie. Dodam że moja Regi ma dopiero 60 cm.

Dzieki za rady za pare dni spróbuje i opisze

Uprawnienia umieszczania postów