Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: jak zmierzyc dlugos??

jak zmierzyc dlugos??

jak zmierzyc dlugosc weza?????

olimpia1400
    Guest

Re: jak zmierzyc dlugos??

bylo!!!! ]:->
    sznurkiem mozna. przykladasz do weza i mierzysz sznurek. Przynajmniej sie nie rusza.... Ja mierze wylinki, i biore poprawke na to ze wylinka jest nieco wieksza od weza

ja wymyslilem inny pomysl bardziej pewny......trzeba sie postarac o przezroczysta rurke mniej wiecej o takiej grubosci jak waz....wpuscic w nia gada i zmierzyc...

O rety, zadanie dla desperatów Zależy jakiego masz węża - zbożóweczka się stosunkowo ładnie mierzy (albo trzeba ją z zaskoczenia wziąć za dwa końce mniej więcej i przyłożyć do miarki albo spróbować metody ze sznurkiem czy rurką) i podejrzewam, że naziemne wszelkie podobnie, natomiast nadrzewniaki to wyzwanie dla profesjonalistów, bo wiją się i skręcają, sznurek odpada, sprawdzałam - zaplątują się w sznurek i NICI z mierzenia Jedyne, co u mnie skutkuje, to moja metoda autorska czyli puszczenie węża wzdłuż zagłębienia w kącie łóżka (na styku łóżka ze ścianą, wąż pełznie wtedy w miare wyprostowany) i sprawdzenie, w którym miejscu łóżka wąż się zaczyna i w którym kończy. Bo na amurskie to nie ma bata, żadne sznurki nie pomogą )

pozdrawiam, Karla

Kretschmer
    Guest

Ja bym nie powiedział że go wymyśliłeś... w ten sposób mierzą każdego złapanego węża na natonal geographic;-)

no coz...nie ogladam natonal geographic...nie zaprzeczam ze takiego nie bylo wczesniej(ja przynajmniej o nim nie wiedzialem)...poprostu wpadl mi do glowy i koniec :P

mozna takze zmierzyc jak idzie sobie wzdloz terrarium zadko sie to zdaza ale nieraz zdaza , wiem i mam gdzies na dysku program zrobiony do mierzenia dlugosci weza ale nigdy mi sie az tak nie chcialo go wyciagac bo trzeba zrobic ladnie fotke weza z górnego ujecia i program poda ci wtedy wymiar.

DUŚ DUŚ
    Guest

Czesc! Moim zdaniem najwygodniejszym sposobem jest mierzenie wylinki, no chyba że musisz mieć rozmiar na już to trzeba się troszkę pogimnastykować ze swoim pupilem.

Sarenka24
    Guest

ale trzeba wziąźć poprawke na to że wylinka jest jednak dłuższa od węża (ponieważ podczas ściągania się rozciąga). I tak np. mój boasek ma 45cm a wylinki są średnio o 8cm dłuższe. nie jest to wiec wiarygodny "miernik". Ja mierzę swojego sznurkiem. To żaden problem.
    pozdrawiam

popieram zdanie poprzednika. mój wężyk zrzucał ostatnią wylinkę o dł. 130 cm, a przy mierzeniu go metodą "przy łużku" ma dł. około 110 cm.

Uprawnienia umieszczania postów