Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Odmiany Zbozowek

Odmiany Zbozowek

mysle ze za pare tygodni sprawie sobie Zbozowke Snow...i tu mam do was pytanie....czy kazda Snow jest hetero???? czy przy zakupie mam o cos pytac sprzedawce ??...Czy po polaczeniu Snow z Classic otrzymam 4 odmiany kolorystyczne ????zna ktos moze jakas stronke ang. albo polsko jezyczna o odmianach barwnych tych wezy ???

Re: Odmiany Zbozowek

Co do tego czy każda Snow jest hetero nie jestem pewien. Albo wszystkie snowy są homozygotami albo (ale to tylko jeśli allel warunkujący odmianę snow jest dominujący w co szczerze wątpię) MOGĄ być również hetero. Jeśli połączysz homo snow z homo classic otrzymany przychówek będzie się składał wyłącznie z osobników hetero (o ubarwieniu dominującym a takim jest chyba niestety classic) czyli tzw hetero na snowy. Jeśli natomiast połączysz dwa osobniki hetero wówczas otrzymasz 1/4 przychówku homo jednego rodzaju, 1/4 homo drugiego i 1/2 (czyli całą resztę) znowu hetero.

o kurde...nic nie rozumiem...bede musial sie chyba cofnac do 3kl LO :<....tzn. ze snow heterozygoty sa bardziej "wartosciowe" ??...

trochu poczytalem ksiazke do gimnazjum i z rysunku mowiacym o kwiatkach mozna wywnioskowac ze w drugim pokoleniu beda juz roznokolorowe....dobry wniosek ? :P

COB
    Guest

tak

Fakt troche pogmatwałem ale to dlatego że chciałem napisać o wszystkim a akurat jestem z materiałem na bieżąco bo w tym roku przerabialiśmy w szkole. Zrobię więc krótkie streszczenie (oczywiście mogę się mylić):

NIE MA snow-ów hetero bo żeby był snow musi być osobnik homo. Jeśli będzie hetero to będzie miał ubarwienie classic. Jedyne co z hetero można zrobić to połączyć w pary. Z takiej parki wyjdzie 1/4 osobników homo o ubarwieniu classic, 1/4 osobników homo o ubarwieniu snow, a cała reszta (czyli połowa) będzie dalej hetero.

Przedstawiając to w postaci równania:

1 HETERO (samiec) + 1 HETERO (samica) = 1 HOMO "snow" + 1 HOMO "classic" + 2 HETERO

każdy snow to podwójna homozygota recesywna: amelanistic + anerythristic. Przy okazji może być oczywiście heterozygotą bna wiele innych recesywnych cech, ale na naszym rynku to raczej wątpliwe. Z połączenia snow + classic (który nie jest hetero amel lub hetero anery) wyjdą wyłącznie mlode classic, podwójne heterozygoty amel i anery.

mordd napisał(a):

> Z połączenia snow + classic (który nie jest hetero
    > amel lub hetero anery) wyjdą wyłącznie mlode classic, podwójne
    > heterozygoty amel i anery.

...a w drugim pokoleniu 9/16 nominalne (i diabli wiedzą które hetero na co), 3/16 albino, 3/16 anery i 1/16 snow - statystycznie rzecz biorąc

pozdrawiam, Karla

A to ułatwia nieco przewidywanie młodych, na dowolnej stronie znaleźć trzeba opis dziedziczenia danych odmian, resztę policzy kalkulator (pierwszy moim zdaniem najfajniejszy):
    http://www.supersnakes.com/gwiz.htm
    http://www.geneticswizard.com/f_star...ics_wizard.asp
    http://www.kornnatterlexikon.de/index.php?action=6

a z polaczenia dwoch snow beda jakie mlode??

Uprawnienia umieszczania postów