-
Re: Czy z thamnophis sirtalis........
MIałem na myśli pasożyty żabie - tych chyba nie mrozisz. Może to przypadek ale znajomemu z listy zdechły dwa pończoszniki pod rząd z objawami niedrożności przewodu pokarmowego. A czasem podawał żaby.
P.
-
nie wiem dlaczego ale nie moge dostac w Czestochowie stynek. Wszyscy patrza na mnie ze zdziwieniem. Moze ktos wie gdzie sie to kupuje... uklejek tez nie ma... W zoologicznych nie sprowadzaja a w wedkarskim powiedzieli, ze nie ma bo za zimno... no i teraz zlapalam te klika linów. Niestety w stawie plywaja tylko liny, karasie i zaby. (i kilka okoni, ale nie moge ich lapac ))
W diecie ponczoch znajduja sie rybki, zaby, dzdzownice i czasem myszy. Poniewaz moj nie je myszy i powiedzial, zeby mu swinstwa wiecej nie przynosic to pozostaja mi do karmienia tzry pierwsze pozycje I mark0wy tez mysli o urozmaiceniu jedzonka, bo pytal o jajka przepiórek...
-
Stynek nie ma bo jest za gorąco a jest to ryba b. nie trwała. Myślę,że pojawią sie około października. Kiełbie i karasie są non-stop (przynajmniej w W-wie na giełdzie wędkarskiej) ale te ostatnie są za duże dla mojego.
P.
-
slyszalam,ze jak sie podaje karasie ,to potem ponczosznik ma jakies zaburzenia czy cos tam takiego....prosze o wiecej w tej sprawie
-
Raczej chodzi o martwe ryby z rodziny karpiowatych, które zawierają tiaminazę, enzym rozkładający witaminy B. Nie wiem w którym momencie po śmierci, czy też może na skutek mrożenia pojawia się ten enzym ale w kilku miejscach czytałem, że żywych ryb to nie dotyczy.
P.
-
ja znowu czytalam, ze zywe tez maja ta tiaminaze, ale karasie mozna podawac czasem. tylko ze kielbie maja super ksztalt wystarczy jeden taki dosc spory ok 10 cm, natomiast karasie musze podawac mniejsze, bo jej sie do geby nie mieszcza, takie ok 6 cm i wtedy daje dwa zreszta sklep wedkarski z zywcem odkrylam dopiero niedawno, kiedys kupowalam sobie i wpuszczalam do oczka, teraz w zadnym sklepie nie ma... ale udalo mi sie jeden namierzyc (tzn taki w rozsadnej odleglosci od domu) i musze tam isc po wieksze zakupy na zime i kupie wlasnie kielbie i jezeli beda to uklejki.
-
Stynke mozna kupic mrozona.
Mark0wy
-
Ale nie w tym zadupiu tutaj!!!!!!!! W tesco mi powiedzieli, ze bedzie kiedys... a ja do tesco nie bede latac co tydzien i pytac ... jasne :/
-
T zrobił się nam jeden z dłuższych wątków :-)
Ciekawe jaki jest rekord?
P.
Uprawnienia umieszczania postów