Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Potrzebna separacja???

Mieszany widok

Potrzebna separacja???

Mam parkę Epicrates striatus striatus, robie dla nich właśnie docelowe terrarium, ale z tego co słyszałem żeby je potem bez problemu rozmnażać trzeba już od małego osobno trzymać - czy to prawda?
    Mam kłopot ze zrobieniem podzielonego terrarium, jak by takie miały to było by im ciasno i wentylacja niepewna a na dodatek trudna do zrobienia - co radzicie???

Czy potrzebny spoczynek zimowy???
    Czy rozmnażając czerwoną i nominalną formę wyjdą młode mieszańce (czerwono-czarne) czy średnio pół czerwonych pół czarnych (nominalne)???

Re: Potrzebna separacja???

raczej rozdziela sie na pare miesiecy od siebie przed goadmi a potem łączy

wyjdzie ci 25% czerwonych, 25% heterozygot i 50% nominalnych.

nie wiem jak jest ze spoczynkiem zimowym, ale wydaje mi się, że stosuje się tylko czasowe obniżenie temperatury.

co do rozdzielenia - dobrze jest rozdzielić na ok 2 miesiące, lub cały okres spoczynku zimowego i połączyć znowu na około 2 dni przed planowanymi godami

25% heterozygot- tzn. 25% z wyglądu nominalne, tyle że są nosicielami na przyszłe pokolenia koloru czerwonego?? A czy to nie zależy od tego który gen koloru jest dominujacy??

Zrobie jedno terrarium, z 2 miałbym niezły kłopot

zależy. podaje "prawdopodobny" rozkład sił.

ten rozkład może się zmieniać w zależności od tego, która cecha jest recesywna...

Uprawnienia umieszczania postów