-
chow na albino
mam 2 zbozowki byl to chow na albinoski. czy sa one zdolne do rozrodu??? slyszalem ze sa bezplodne. czy to prawda????
-
Re: chow na albino
dodam ze nie sa albinoskami.
-
Sorki że się tak zapytam: co to jest "chów na albinoski"?
-
Ja niesłyszałem o tym zeby one sie nie mogly rozmnazac.
PEwnie mozna bez problemu.
Pozdrawiam Pa
-
chow na albinoski to jest tak: laczysz bodajze samice zwykla i samca albino, nastepnie mlode z tego wylegu samiczki oczywiscie laczysz z ich ojcem i wtedy robia sie male albinoski i niealbinoski. ja mam te nie albinoski i sie pytam czy sa plodne. jesli sie myle co do tego co przed chwila napisalem to blagam o wybaczenie, tak mi zostalo powiedziane.
-
to nie ma nic wspólnego z płodnością tak poprostu dąży się do powstania heterozygoty której młode zawsze będą dziedziczyły jakąś cechę w tym wypadku albinizm jedyny minus to chów wsobny czyli osłabienie puli genowej ale można to nadrobić krzyżując z jakimś osobnikiem z innej chodowli!
niektórzy uważają że od takich osobników rodzi się mniej małych niewiem czy to prawda!
pozdrawiam
-
to nie ma nic wspólnego z płodnością, na pewno będą z nich młode.
a i powiem więcej - to tak zwane "posible het", czyli jest prawdopodobieństwo, że noszą w sobie gen albinizmu i część ich (niestety dopiero) wnucząt będzie już albinosami, a ok 50% ich dzieci będzie heterozygotami (czyli będzie nosicielami tego genu).
Uprawnienia umieszczania postów