-
Problem z okiem guttaty
Niewiem co sie z jednym okiem dzieje jakos zmatowiało i pomarszczylo się. Po zrzuceniu wylinki jest tak samo (wylinka w całosci zeszła z oka).
A oto jak to wygląda...
Do odrożnienia drugie oko zdrowe...
Gałka oczna rusza się normalnie.
-
Re: Problem z okiem guttaty
Mam nadzieje, że to samo zniknie. Jesli nie to bede musial isc do weterynarza, może przepisze jakieś krople czy coś.
-
Nie znam się na tym, ale jak by to wziąć na logikę, to jeśli uszkodzenie zrobiło się niedługo przed wylinką, to może nowa skóra także się wgniotła i będzie trzeba poczekać na następną wylinkę.
-
takie deformacje na ogół są skutkiem zbyt niskiej wilgotności. proponuje zanurzanie wężyka w rumianku (tak, by wstawały tylko nozdrza - oko pod wodę), herbacie (wszystko przestudzone) i letniej wodzie. o ile okular nie jest pęknięty nie ma narazie potrzeby, by iśc do weterynarza
-
w terra mam 3 guttaty i tylko jednemu sie to stało.
Niemwiecej robie wilgotnosc zakazdym razem dlugo przed wylinka i wode mam przy zarowce wiedz caly czas paruje. a weze zrzucaja wylinki kazda w innej poze wiec wychodzi ze maja prawie zawsze wilgotnosc.
Zreszt to jest szafa z kilku terrari i jak ktoremus zbilza sie wylinka to juz sprzyskuje wszystki terraria.
E tam niewiem moze sobie cos zrobila podczas karmienia albo odarla sie o konar czy kamien.
-
Moja samiczka miała coś podobnego z okiem. Dziabnęła ją myszka przy karmieniu. Po dwóch wylinkach nie ma śladu.
Ale niekoniecznie może być to samo
-
rozległe uszkodzenie "rogówki"....maść neomycynowa 1x dziennie (z apteki na receptę od lek.wet)
Uprawnienia umieszczania postów