Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: walka z roztoczami (??)

Mieszany widok

walka z roztoczami (??)

zauwazyłem u mojego weza [pyton krolewski] czarne małe poruszajace sie kulki, mniej niz 1mm, domyslam sie ze sa to roztocza. prosze opisac mi sposoby na walke z nimi, najchetniej domowe, czytałem archiwum ale mało ich tam bylo. pomozcie !

Re: walka z roztoczami (??)

sera reptipur, preparat o nazwie ivomec (jak mnie pamięć nie myli- mogłem się pomylić w nazwie) - do nabycia u weterynarza, tylko pewnie będziesz musiał się wyjaśnić, po co Ci to. dodatkowo na pewno pomoze podniesienie wilgotności, jednak regiusa możesz w ten sposób chorób skóry nabawić łatwo.

roztocza zabija prawie 100% wilgotnosc i musi sie utrzymywac przez kilka dani az do mometu kiedy bedziesz pewny ze niewidac juz zadnych zywych roztoczy

jak utrzymac w terrarium 100% wilgotnosci i gdzie w tym czasie trzymac weza ??:>

kup IVOMEC albo IVERMEKTYNE ja tez mam ten problem i juz tydzień walcze z nimi kupiłem ten preparat i chyba powoli coraz mniej jest ich tez mam Pytona Regiusa cze

POZDRAWIAM

ile to kosztuje i gdzie kupiles ?

Z tą 100 % wilgotnością, to ja mam wręcz przeciwne doświadczenia. Od czasu do czasu inkubuje jaja świerszczy ( dla gekonów ) i jak przesadzę z wilgotnością, powoduje to automatyczne pojawienie się roztoczy ( białych ). Obserwowałem to już kilkakrotnie.

Lepiej zastosować przeznaczony do tego celu preparat: frontline itd. Zresztą patrz archiwum, bo temat dość często się pojawia.

Pozdr.

R.

ALE CHYBA JAJOM SWIERSZCZA NIE DAJESZ 100% WILGOTNOSCI

kupiem to w katowicach w lecyniczy weterznarzjnej u goscia z forukm super koles doradzil jak to stosowac itd a kosztuje to 5zl za 1 ml rozciencza sie to w 1L wody i co tydzien spryskiwac weza i terrarium obficie a zreszta sam ci wszstko powie to jest jego numer gg
    652604 na forum ma nazwe

sorki nie dokonczylem komp mi cos siada no wiec ten weterynasz ma nazwe na forum loktor ok cze i powodzenia w leczeniu

POZDRAWIAM

Uprawnienia umieszczania postów