-
walka z roztoczami (??)
zauwazyłem u mojego weza [pyton krolewski] czarne małe poruszajace sie kulki, mniej niz 1mm, domyslam sie ze sa to roztocza. prosze opisac mi sposoby na walke z nimi, najchetniej domowe, czytałem archiwum ale mało ich tam bylo. pomozcie !
-
Re: walka z roztoczami (??)
sera reptipur, preparat o nazwie ivomec (jak mnie pamięć nie myli- mogłem się pomylić w nazwie) - do nabycia u weterynarza, tylko pewnie będziesz musiał się wyjaśnić, po co Ci to. dodatkowo na pewno pomoze podniesienie wilgotności, jednak regiusa możesz w ten sposób chorób skóry nabawić łatwo.
-
roztocza zabija prawie 100% wilgotnosc i musi sie utrzymywac przez kilka dani az do mometu kiedy bedziesz pewny ze niewidac juz zadnych zywych roztoczy
-
jak utrzymac w terrarium 100% wilgotnosci i gdzie w tym czasie trzymac weza ??:>
-
kup IVOMEC albo IVERMEKTYNE ja tez mam ten problem i juz tydzień walcze z nimi kupiłem ten preparat i chyba powoli coraz mniej jest ich tez mam Pytona Regiusa cze
POZDRAWIAM
-
ile to kosztuje i gdzie kupiles ?
-
Z tą 100 % wilgotnością, to ja mam wręcz przeciwne doświadczenia. Od czasu do czasu inkubuje jaja świerszczy ( dla gekonów ) i jak przesadzę z wilgotnością, powoduje to automatyczne pojawienie się roztoczy ( białych ). Obserwowałem to już kilkakrotnie.
Lepiej zastosować przeznaczony do tego celu preparat: frontline itd. Zresztą patrz archiwum, bo temat dość często się pojawia.
Pozdr.
R.
-
ALE CHYBA JAJOM SWIERSZCZA NIE DAJESZ 100% WILGOTNOSCI
-
kupiem to w katowicach w lecyniczy weterznarzjnej u goscia z forukm super koles doradzil jak to stosowac itd a kosztuje to 5zl za 1 ml rozciencza sie to w 1L wody i co tydzien spryskiwac weza i terrarium obficie a zreszta sam ci wszstko powie to jest jego numer gg
652604 na forum ma nazwe
-
sorki nie dokonczylem komp mi cos siada no wiec ten weterynasz ma nazwe na forum loktor ok cze i powodzenia w leczeniu
POZDRAWIAM
Uprawnienia umieszczania postów