-
wąż żyjący w Polsce
Cześć!
mam pytanie do was. jaki wąż żyje w zachodniej Polsce i charakteryzuje się czarnym kolirem i białymi kropkami w okolicach oczu. Widziałem kilka takich nad jeziorem w Barlinku w północno zachodniej Polsce i chciałbym wiedzieć jak się nazywa.
Długość od 10 cm do prawie 1 metra.
Z góry dzięki za info.
-
Re: wąż żyjący w Polsce
zaskroniec(Natrix Natrix Natrix)..moze wydawal ci sie ze jest czarny i ma biale kropki...: D w rzeczywisctosci jest on ciemnozielony i ma żołte kropki
-
może być również bardzo ciemny i kropki(plamy) mogą być prawie białe
-
I osiąga długość do prawie 2 metrów (Największy złapany miał chyba metr osiemdziesiąt ileś)
-
zaskroniec zwyczajny
jak pierwszy raz widziałem zaskrońca, tez mi się wydało, zę jest czarny. jest na ogół ciemnozielony, z metalicznym poblyskiem. za głową występuje duża jasna (żółta lub biała) plama (lub dwie mniejsze).
zdjęcie pod tym adresem:
http://www.gianniskofinas.com/hlorid...rix_natrix.jpg
to na prawdę ładny (jak dla mnie) wąż (-:
-
żółte plamy mogą nie występować wogóle, choć zdarza się to rzadko. Tylko raz widziałem takiego bez plam
-
taak, to ten wąż. dzięki za info, a szczególnie za łacińską nazwę
a powiedzcie, jeżeli wiecie, czy to prawda, że one mają taki gróczoł, który powoduje, że w chwili zagrożenia zaczynają paskudnie śmierdzieć?
słyszałem kiedyś takie coś ale nie wiem czy to mit czy fakt. nie miałem nigdy zaskrońca w dłoniach
-
schwytany wydala wydzielaną przez gruczoły kloakalne cuchnącą, dość gęstą, białawą lub żółtawą ciecz, mającą znaczenie odstraszające.
-
dokładnie. zapach jest dość nieprzyjemny...
-
dużo węży posługuje się podczas niebezpieczeństwa tą wydzieliną
Uprawnienia umieszczania postów