-
terrarium dla mlodej e.c.c.
Czesc.
Chcialem spytac jakie terra proponujecie dla mlodziutkiej epicrates cenchria cenchria.
Mam takie 80x40x40 ale nie wiem czy dla takiego wezyka wystarczy. Bo jak widac jest raczej szersze niz wyzsze. A boasie lubia troszke sie powspinac.
Wypowiedzcie sie w tej kwesji.
-
Re: terrarium dla mlodej e.c.c.
Oczywiscie nie mowie ze bede go trzymal w tym terrarium jesli nie spelni warunkow. Poprostu mam jedno takie puste i chce sie spytac czy moge na poczatek go tam przetzymac puki nie podrosnie ciutke.
-
Jeśli tęczówka jest młoda- to nie widzę przeszkód. Nie chodzi o to, aby terrarium było wyższe, niż szersze, a jedynie o to, żeby wysokość była wystarczająca. Jeśli więc młodziutkiego węża możesz trzymać w terra o długości 60 i wysokości powiedzmy 40 to trzymając go w terra o dł. 80 wysokość nie musi rosnąć- nadal wystarczy 40. Jak na razie twoja tęczówka będzie się w nim czuła świetnie.
-
Kretschmer napisał(a):
>wyższe, niż szersze
sorki... dłuższe niż szersze
-
Co do wspinania się - to z moich obserwacji wynika ze E.c.c raczej rzadko korzysta z konarów, jest to wąż żyjący w ściółce leśnej i zdecydowanie lepszym rozwiązaniem bedzie włożenie do terrarium jakiejś duzej donicy lub innej kryjówki gdzie napewno bedzie spędzał całe dnie- mój zakopywał się w torfie lub siedział pod donicą . Maxymalne terrarium moim zdaniem to koło 100/50/50 jak dla jednej sztuki. Pozdrawiam
-
Na początek starczy. potem musi być dużo wieksze.Przeczytaj zresztą w opisie tam są wymiary dla dorosłej cenchri.Fakt, wąż 95%czasu spędza zakopany w ziemi lub w jakiejś kryjówce np.donica ale zauważyłem ,że kiedy jest głodny to wieczorami i nocą bardzo duzo chodzi po całym terrarium w tym po gałęziach zdaza mu sie tez tam dłużej przesiadywać w najwyższym punkcie terrarium.Więc mimo iż przez większość czasu "wysokość' nie jest wykorzystywana to jednak jest ona niezbędna i należy ją zapewnić wężykowi w docelowym terrarium.
-
Dzieki. A do jakich rozmiarow teczowka moze przebywac w takim terrarium jak nadmienilem wyzej ?
-
Osobiscie docelowe terrarium chce zrobic 150x100x100. Ale jeszcze te wymiary moga ulec zmianie. Terrarium docelowe o takich wymiarach chcialbym zrobic poniewaz w dlugofalowych planach mam 2 sztuki tych wezy.
Jesli ktos ma jakies propozycje co do zmiany wymiarow terrarium dla dwoch sztuk prosze sie wypowiadac. Wszystkie wypowiedzi sa dla mnie cenne i niezwykle pomocne.
-
to będzie dobre terrarium dla dwóch sztuk (-:
-
Terra 80x40x40 w zupełności wystarcza dla 1-2szt. nawet rocznych E.c.c.!
Młode b.lubią się wspinać, ukrywać wśród roślin (np. sztucznych), rzeczywiście za dnia są mało aktywne.
Zakopywanie się w podłożu jest zachowaniem normalnym, aczkolwiek podniesienie wilgotności na poziom 75-85% może eliminowac takie zachowanie. Sprawdziłem w praktyce u siebie i działa.
Uprawnienia umieszczania postów