-
Re: Ugryzienie
.... że o kotkach nie wspomnę
A ile jest "niwinnych" ofiar ugryzień przez chomiki. myszki, szczurki i inne trzymane w domach gryzonie ?
Głupie stereotypy poprostu panują i tyle, jak wąż to morderca i tyle a jak duży to już szxkoda gadać :|
-
Witajcie.
dokładnie sie z wami zgadzam.
A w takim przekonaniu "zwykli" ludzie są utwierdzani na każdym kroku.
Nawet dzisiaj oglądając film " Piękno węży" na jakimś kanale strasznie sie zirytowałem ponieważ zawsze opisując zdolnosci węża używano przymiotnika "doskonały zabójca", tak jakby zabijał dla przyjemności.
Może to tylko słowa ale o wiele lepiej i rzetelniej było by użyć "doskonały myśliwy"...
-
Tez ogladalam dzis ten film na animal planet :] Rzeczywiscie glowny watek w tego typu filmach to zabijanie, sila jadu, agresywnosc itp. A potem dziwimy sie krazacym stereotypom...ehhh
-
mi sie ogolnie podbalo na animal planet szczegolnie jak anakonda wcinala kaczke pod wodą, reszta tez czarna mamba itd.
-
Przyznam , że mnie to ogromnie zainteresowało . To jest jakas zasada w dziedziczeniu gadów , że ścisły inbreed wpływa na wzrost "agresji" ?
-
-
Re: Ugryzienie - było nie powinno mieć miejsca ! !!
Nie pierwsze i nie ostatnie najwazniejsze, żeby osoby chcące się podjąć
hodowli lub utrzymania węża w domu.
Wiedziały, że gatunek węży jaki by nie był:
nie jest zabawką - i należy się liczyć z agresją wybranego gatunku,
przy każdym należy uważać i obserwować; zwierzęta nie są zabawą - fantastyczni z nich domownicy ale nie zawsze rozumieją zachowanie człowieka.
Więc my LUDZIE powinniśmy przewidywać i wiedzieć jak uniknąć agresji zwierzęcia
tak samo jak każde inne trzymane zwierzę w domu nie może być zabawką dla dzieci
zwierzęta w domu to odpowiedzialność i zrozumienie reguł egzystencji ich życia.
Ugryzienie oznacza jak SNAKES - Łukasz określił: nieodpowiedzialność opiekunów.
Każde zwierzę w domu musi mieć określone miejsce i być akceptowane przez domowników - szczególnie cenne są tutaj informacje o zwierzęciu jak postępować i akceptacji wszystkich domowników nawet innych zwierząt.
Uprawnienia umieszczania postów