-
w jaki sposób polują wasze węże?
Witam.
Zastanawiam sie w jaki sposób polują wasze węże?
Czy łapią mysz za pysk, czy może jak się uda?
U moich Boasów to chyba loteria a jeden z nich sprawia wrażenie jakby było mu to obojętne. Łapie za wszystko: tłów, tyłek bez znaczenia.
I tak sie troszeczke zaczynam obawiać, że mu myszka zrobi krzywdę.
Np. dziś po karmieniu mniejszego zauważyłem w faunaboxie ślady krwi, przyjrzałem sie dokładnie i zauważyłem delikatna czerwoną kropkę na głowie węża, niedaleko oka.
Ta plamka jest tak niewielka, że sam nie wiem czy to kąsnięcie myszy, czy może sie ubrudził, nic sie z niej nie sączy więc prawdopodobnie to mysia krew.
I tak sie zastanawiam co zrobić, żeby było jak najbezpieczniej.
Nie mam dostępu do mrożonek, mam opory żeby samemu zatłuc mysz.
Myszy podaje zawsze trzymając za ogon, tak aby tylko przednie kończyny dotykały podłoża, ale jak widać to nie pomaga wężowi dokładnie złapać za pysk.
jak jest u was?
pozdrawiam
furu
-
Re: w jaki sposób polują wasze węże?
u mnie waż na ogół łapie za byle co, ale sprawia wrażenie, jakby celował w kark (-;
-
ja osobiscie zawsze wpuszczalem zywe i na 780-90% lapie za pysk obojetnie czy mysz czy szczur itd. osatni wielka swinke morska za grzbiet chwycil ale tak ja fachowo scisnol ze swinka nie byla wstanie obrucic glowy zeby go ugryzc zawsze pilnuje az do konca ofiara padnie nieraz widzialem jak szczur mocno lapkami probowal drapac weza (otwieralem terra i lamalem nogi skurczybykowi w trakcie duszenia )
-
Ja mam zbożówki więc polowanie jest trochę inne niż u dusicieli. Gdyż z tego co zauważyłem to dusiciele potrafią się przyczaić poczekać i capnąć ofiarę (tak jest u mojego kolegi), natomiast u moich zbożówek to jest pogoń za ofiarą. Lecz zauważyłem, że w większości przypadków trafiają za kark czyli dość precyzyjnie.
Zdaża się też że jak mysz cały czas ucieka to chwyci za tyłek jednak wtedy głowa myszy jest skierowana prosto w ziemie i mysz nie ma szans :-)
-
No dobra a co zrobić w sytuacji kiedy widzę, żę mysz jakby przygryzała węża w trakcie duszenia?
Tzn. nie agresywnie się rzuca i kąsa, tylko jakby zaciska pysk na skórze węża?
Wtedy chyba nie bardzi jest możliwośc pomóc pupilowi?
pozdrawiam.
-
w momencie kiedy waż zaczął już jeśc nic nie możesz zrobić.
-
Tygrysi lapie gdzie popadnie, angulifery w wiekszosci za pysk, anaconda natomiast zawsze trafia w pysk.
-
Atak mojej zbożówki trwa sekundę.Nie goni za ofiarą.Po prostu czeka na nią i atakuje.Nie wiem nawet za co chwyta,bo w jednej chwili jest wąż i ofiara,a potem tylko wąż oplatający coś.Zwierzątko nawet nie piśnie.
-
90% przypadkow za pysk, czasem nie trafi to zlapie w polowie...
-
Mój, gdy poczuje ofiarę, to zaczyna wysuwać szybko język, a po chwili rzuca się na nią, w mgnieniu oka owija i dusi. Po uduszeniu zaczyna szukać pyska i to troche śmiesznie wygląda, bo czasem tak poprzewraca mysz, że jej pysk jest uwięziony w jego splotach lub torfie, a ten głupek obwąchuje ją z każdej strony i nie wie, co zrobić. Ale zawsze znajduje głowę, tylko czasami trochę czasu mu to zajmuje.
naRka
Uprawnienia umieszczania postów