Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Roztocza

Re: Roztocza

Jak przesadzisz z wilgotnością na dłuższy czas to zaczną się takie jakby bąbelki (podobne jakby z opażenia u człowieka) robić. Miałem to kilka razy zanim doszedłem co to i dlaczego, właśnie podczas walki z roztoczami. Najlepszym IMHO sposobem okazało się potraktowanie terra i wężyka ivomecem "zaaplikowanym" mi (wężykowi w zasadzie) przez Loktoka.
    Elementy wystroju potraktowałem mikroflaówką, to co się nie zmieściło poszło do wymiany, do dziś nie spotkałem już żadnego niepożadanego "gościa" w terra.

Ja wlasnie wysoka weilgotnoscia z regiusa zabilem wszystkie roztocz i nic mu niejest
    A czesto wylewa wode wiedz ma mokro i wilgotno i ma sie dobrze...
    Narazie go mam w plastilowym pojemniku na male weze bo terra do niego dopiero koncze pozostalo mi wstawic szyby i ogrzewanie.

ja zwalczam ivermektyna i po 2 spryskaniach niewiele to dalo

Ja pare razy dziennie przez ponad tydzień spryskuje ivomecyną i nie widze żadnego działania a na 100% to roztocza.

no to czym to zwalczyć

To troche dziwne, ja po 4 spryskaniach (co tydzień) pozbyłem się ich całkowicie i to były te czarne gnojki.
    Może za słaby roztwór ?
    Może nie wysterylizowaliście podłoża i wystroju ?
    Na 99% to wina terraysty, nie ivomecu.

Odróżnij roztocza od malutkich czerwonych pajaczkow, jezeli trzymasz w ziemi i kupujesz kwiaty w kwiaciarni to skoczki - biale jak pchly skaczace kropeczki i pajeczaki czarne lub czerwone sa normalne. Jak odkazasz to powinno wszystko wyginac za wyjatkiem muszek i ich larw bo duza wilgoc i otwory wentylacyjne przyciagaja pewne gatunki muszek nie sa to owocowki chociaz moga sie zdazyc w zaleznosci od obsady roslin. Ja zawsze jezeli cos sie zalega totalne mycie terra i wymiana sciolki w 100% z dezynfekcja terra - a węże do kąpieli na 2-3 h zwykłej kąpieli w wodzie. Jak na razie nie stosowałem chemii na nie. I pozbyłem się kleszczy, pajęczaków i roztoczy! Chociaz na nowo powstaje kolekcja muszek ! : )

ALe niegroźna ...

Pozdrawiam
    GM

Uprawnienia umieszczania postów