-
Regius
Pare dni temu dalem posta w sprawie krwi na regiusie.Dzisaj wrocilem do domu po paru dni nie obecnosci i chcialem zobaczyc jak sie ma moj wezyk i podniaslem doniczke (kryjowka) i wyciagnalem go ,zauwazlem ze jest lekko czerwony jakies 10-15cm cialo od ogona , i tak jak ktos odpowiedzial w moim poprzednim poscie ze mozliwe ze to sa rozgniecione roztocza i w tej chwili tez mi sie tak wydaje :| bo zauwazylem na ciele czerwone "ruloniki " tak jagby .. czyli zgnieciony robak i sie zniego taki rulonik zrobil.Waz teraz matowy kolor i na dniach bedzie meic wylinke i mam pytanie w zwiazku z roztoczami JAK SIE POZBYC TEGO GOWNA !!!!????
-
-
Re: Regius
Iwermektyne dostaniesz w prawie kazdej lecznicy. Poproś o Ivomec, 1 ml preparatu rozcieńcz w 1 litrze wody i psikaj węża i terra 2 rzay w tygodniu, w sumie to guttaty nie lubią, jak się je psika wodą, więc lepiej przemywaj węża namoczoną szmatką. No i pozbądź się podkładu z terra. A basen zalej wrzątkiem, ewentualne ozdoby, jeśli to możliwe, potraktuj tak samo.
naRka
-
sorki za błąd, to Twój regius ma roztocza, a nie guttata, ale procedura ta sama.
-
To w takim razie weza przeniose do akwarium 40x22x20 na podloze dam gazete na jakies 1-2dni zanim to wygotuje i kupie preparat.Akwarium male ale innego nie mam a waz ma jakies 65cm i bedzie linial mysle ze nic mu sie nie stanie jak posiedzi troche w ciasnocie
-
przemylem weza i dalej ma ten krwisty ogon K**** ! juz sam nie wiem czy to napewno roztocza
-
Moze wez go w koncu do weta. Cokolwiek to jest, musi byc wyeliminowane...
-
Marley o ile pamietam twoją zbozówke wykończyły roztocza ??:> dobrze terra zdezynfekowałeś ??
-
dobrze pamietasz , a jutro ide do weta
-
Jeśli to roztocza to kup plytke na insekty w ogrodniczym sklepie.
Ona jest w calości na ogromną powierzchnie o ile pamiętam na 20m3.
Podziel przez powierzchnie terra i odpowiedni kawalek wrzuc do terra.
Poczatkowo uprzedniO wyjmUjac weza daj cala plytke na 24h. Po zabiegu wywietrz terra i gotowe.
Maly kawalek daj na stale.
Weza przemyj wilgotna szmatka , i wsadz do pojemnika z letnia woda tak by tylko leb mogl wynozyc. Roztocza zdechna i powypadaja. Po 4h-5h wyjmij weza i czekaj na koniec zabiegu w terra.
Mimo wszytko kontak z wetem wskazany.
Uprawnienia umieszczania postów