-
Re: grzechotnik bez jadu co o tym sądzicie
Witam,
Widze że temat jest dosc kontrowersyjny, wiec dorzuce coś od siebie.
Jeżeli chodzi o karmienie Crotalus'ów to niema problemu.Grzechotniki posiadają fovea lorealis tzn. policzkowe jamki termiczne dzieki którym lokalizują ciepłote otoczenia.Wrzucając martwego już gryzonia, wąż po chwili interesuje sie pokarmem, znalazłwszy zaczyna jeść.Oczywiście zwierze trzeba przyzyczaić.Zresztą przeważnie gruczoły wycina się podrośniętym osobnikom które przyjmują pokarm.
Druga sprawa -tak jak moji poprzednicy napisali- wąż nie zdycha po wycięciu gruczołów. Dziwne te niektóre teorie :-/
Toksyna nie tylko służy podczas polowania.Stymuluje procesy trawienne i dzięki nim pokarm zostaje szybciej wchłonięty.
Nie jestem zwolennikiem okaleczania zwierzaków, ale uważam że jest to praktyczne. Chociażby z tego wzgledu że w Posce niema bazy surowic.Zdrowie na 1 miejscu.Są ludzie którzy kupią takie zwierze dla szpanu i może sie to skończyc tragicznie.I są też tacy dla których to pasja.
PS. Jeżeli zabolało kogoś co tu przeczytal to bez urazu.Szanuje zdanie innych, ale irytuje mnie jeżeli ktoś pisze coś o czy niema najmniejszego pojęcia -a pisze bo mu się nudzi-.
Niestety prawda boli!!!
-
No i w tej chwili zobaczyliście całą prawde od SAbE a nie pierdoły co usłyszeliście wcześniej. Jeszcze jedno. Czemu niktórzy piszą o czymś o czym niemają zielonego pojecia. Lub powtarzają to co napisała wcześniej osoba tylko to bardziej precyzuje lub pszekształca. CO WY REKORDY BIJECIE NA POSTY. TAKIEJ DYSCYPLINY NIEMA NA OLIMPIADZIE.
-
hmm SebaE napisal ze wycinanie gruczolow jadowych moze nie do konca jest takie karygodne bo w Polsce nie ma surowic, a przeciez waz zyje i ma sie swietnie. Tylko w Polsce jest zakaz hodowli zwierzat jadowitych. Wiec teoretycznie nie powino sie ich miec a z tego co wiem nawet grzechotnik bez gruczolow nie moze byc przetrzymywany w domu wiec na nic certyfikaty. Druga sprawa to wedlug mnie "Szpaner" kupi grzechotnika z gruczolami by pokazac przed kolegami jak poluje i jak kąsa, pasjonat kupi tez z gruczolami bo on beodzie obserwowal jak kasa by poglebiac swoja wiedze i poznawac styl zycai tego gada, roznica jasna tylko uwazam ze dobry pasjonat ktory mysli to postara sie o surowice dla siebie, bo wiem ze jak sie chce to mozna takie cos zdobyc. Ale ostroznosc przede wszystkim. Ja ogolnie jestem przeciwny wycinaniu gruczolow to tak jakby nam odciac jaa... bo to mniej wiecej tak samo potrzebne .
Uwazam ze hodowanie jadowitych jak najbardziej tak ale tylko przez ludzi ktorzy znaja sie na rzeczy.
-
oj oj...
owszem, ostrożność przede wszystkim. jeśli nie mamy warunków (kilkunastu tysięci zł na surowicę) to po prostu nie kupujmy takiego węża! czy ktoś dał komuś prawo do okaleczania zwierząt dla swojej przyjemności?
nie czarujmy się. jakieś spowolnione karmienie to pierdoły. głównym problemem jest niebezpieczeństwo dostania się zakażenia, oraz to, że relatywnie zmieniamy tryb życia zwierzęcia. a chyba istota terrarystyki polega na obserwowaniu NATURALNYCH zachowań zwierząt w terrarium?
-
yh... spowolnione karmienie = spowolnione trawienie... cos mi się w mózgu pieprzy
-
A tak na marginesie... może to trochę głupie z mojej strony, ale ja jakoś nie widzę, żeby okaleczenie zwierzęcia było czymś lepszym od pozbawienia życia zwierzęcia- ja nie widzę powodu, aby życie człowieka było wiele droższe od życia zwierzęcia... wyginięcie lub nawet częściowe wytępienie rodzaju ludzkiego byłoby chyba jednak bardzo korzystne dla natury... człowiek na zbyt wiele sobie pozwala...
-
A prowadząc taką politykę wobec natury jak teraz, i tak prędzej, czy później zginie... tyle że razem z nim zginie również natura...
-
Kretschmer - ja tam mimo wszystko jakbym miał wybierać między swoim zyciem, a grzechotnika, wybrał bym swoje.
uciekasz się do takich znaturyzowanych (?) określeń. jeden gatunek nie jest wywyżzony ponad inny ble ble. ale jak taki z Ciebie przyrodnik, to pamiętaj też, że każdy gatunek dąży do swojego własnego przetrwania, często kosztem innych (-;
-
I to jest właśnie natura Moje skromne zdanie i tak nie wpłynie na decyzje innych- jeśli od jadu grzechotnika miał by zginąc np. mój ojciec to w tym wypadku pewnie też wolałbym, żeby miał on wycięte gruczoły- ale jak na razie nie zmieniam zdania- i jakby nie patrzeć rodzaj ludzki jest chyba najmniej przydatny w ekosystemnie... ale terrarium to nie część ekosystemu... można tak filozofować, filozofować, a i tak do niczego nie dojdziemy- jest tak jak mówisz- każdy gatunek dąży wszelkimi możliwymi drogami do przetrwania... ale u człowieka ta walka o przetrwanie zmieniła się w ekspansję;p
-
Tacy z was przeciwnicy wycinania gruczołów jadowych u grzechotnika, a kazde z was trzyma w domu, jakby nie patrząc, zwierze, które powinno zyć na wolnosci! Zabralismy ich wolności i tworzymy niby warunki do życia....i myslicie, że to takie wspaniale dla naszych zwierzaków? Że wolą mieszakć w naszych marnych domach, uwięzione w terrariach, że nie wolałyby żyć na wolności?
Poza tym nie tylko grzechotnik przy wycinaniu gruczołów cierpi...spójrzmy na inne zwierzęta, np. psy którym ucina się ogonki zeby lepiej wyglądały, albo uszy, albo sterylizuje się psiaki i koty by się niepotrzebnie nie rozmnażały! jest wiele przykladów gdzie zwierzak cierpi, a czlowiek robi to często tylko dla swojej wygody albo estetycznego wyglądu pupila, wydaje mi się że przy takim okrucieństwie wycięcie gruczołów jadowych u grzechotnika to nic...a jeśli juz jakiś niepoważny człowiek zdecyduje się trzymać w domu grzechotnika to jednak lepiej żeby był bez jadu, bo może się zdarzyć, że przez swoją głupotę człowiek umrze, a chyba wszyscy przyznacie, że życie ludzkie ma więkzą wartość niż życie zwierzaka...
Uprawnienia umieszczania postów