-
Systematyka rodzaju Boidae
Mam 2 pytania:
1. Czy Strzelce (Eryx) to odrębna rodzina, czy też zaliczają się do np. pytonów lub boa??
2. Na podstawie czego zalicza się węże do rodziny Pytonów lu Boa?? Jakie są między nimi różnice?? A może tylko takie, że jedne są ze starego a drugie nowego świata??
-
Re: Systematyka rodzaju Boidae
1. eryx to zupełnie inna rodzina. rodzine oznacza pierwszy człon nazwy. popatrz:
python regius
python molurus
to sa dwa węże z tej samej rodziny
morelia viridis - niby też pyton, ale to już inna rodzina!
to samo
boa constrictor
corallus caninus
oba niby boa, ale dwie osobne rodziny
nie sugerował bym się za bardzo polskimi nazwami
2. na podstawie pochodzenia, wspólnych przodków.
-
A więc co to np. boinae lub pythoninae??
-
rzędy a czy mi się wydaje czy tylko pytony mają te jamki na pysku??
-
boa podobno tez tylko ze mniejsze i nie rzucaja sie tak w oczy,jesli zle mowie niech ktos mnie poprawi
-
termoreceptory?? jak tak to nie tylko pytony
-
Widzę, że powstaje tutaj nowa systematyka .
"1. eryx to zupełnie inna rodzina. rodzine oznacza pierwszy człon nazwy. popatrz:
python regius
python molurus
to sa dwa węże z tej samej rodziny"
Oczywiście, ze są to dwa węże z tej samej rodziny, ale jej nazwa to boidae. Pierwszy człon nazwy to rodzaj, a nie rodzina. Rodzina ma końcówkę -idae. Są to dwa gatunki z tej samej rodziny i z tego samego rodzaju (trudno, żeby gatunki z tego samego rodzaju były w innych rodzinach ).
"morelia viridis - niby też pyton, ale to już inna rodzina!
to samo
boa constrictor
corallus caninus
oba niby boa, ale dwie osobne rodziny"
To wszystko ta sama rodzina: boidae, ale różne rodzaje.
Rodzina Boidae dzieli się na 3 podrodziny (podrodzina ma końcówkę -nae):
1.Boinae (czyli boa i im podobne), do której należą rodzaje: Acrantophis, Boa, Candoia, Corallus, Epicrates, Eunectes, Sanzinia.
2. Erycinae (czyli strzelce i im podobne), do której nalezą rodzaje: Calabaria, Charina, Eryx, Gongylophis
3. Pythoninae (czyli pytony i im podobne), do której należą rodzaje: Aspidites, Antaresia, Apodora, Bothrochilus, Leiopython, Liasis, Morelia, Python
A wszystko to jest do znalezienia na www.reptiliaweb.org
-
sory, o jeden stopnień mi się pieprzneło :P rodzaj no rodzaj. rodzina jedna - boaide...
-
Boa nie maja kości nadczołowej, która występuje u pytonów: u boa brak jest zębów na kości przedszczękowej, która u pytonów jest uzębiona, podczas gdy samice boa rodzą żywe młode , samice pytonów skłądają i wysiadują jaja.
Uprawnienia umieszczania postów