Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Elaphe teaniura-wąż chiński

Elaphe teaniura-wąż chiński

Hej mam do Was pytanie... co sądzicie o wężach chińskich? Czy są one agresywne, jak sie oswajają? Mam już pytona królewskiego, ale chce powiększyć troszke moją "hodowle" W gre wchodzą następujące gatunki: parka zbożówek lub parka chińskich lub parka jakiś Lampropeltis'ów. Co wg. was byłoby najprzyjemniejsze w utrzymaniu? Jakie są wasze odczucia odnosnie tych węży?

Dzięki i pozdrawiam ;D

Re: Elaphe teaniura-wąż chiński

ja na twoi miejscu wziołybm taeniury , sa napewno ciekawsze i większe niz zbozówki choć niekiedy sa agresywne na twoi miejscy wziołbym parke "chińskich" :-)
    LAmpropeltisy są też bardzo ładne ale należy je trzymac soobno takze potrzebne są 2 terra . Ja na twoim miejscu wziołbybm taeniury:-)

GasYou
    Guest

Zbożowe albo chińczyki. Za pierwszymi przemawia wielkość terra, drugie zaś sa chyba jednymi z najpiękniejszych węży (to oczywiście moje prywatne zdanie)

Od niedawna mam tajwańczyka (elaphe taeniura frisei - jeśli o tego ci chodzi). Jest śliczny, ale perłą w koronie mojej hodowli to on nie jest. Chodzi o jego temperament, rzadko kiedy próba wyciągnięcia go z terrarium nie kończy się bez kilku nowych ran Dopiero zacząłem go oswajać i niestety nie wiem jakie mi to przyniesie rezultaty. Ale ponoć można trafić na osobniki bardzo łagodne. Mam też zbożówki i bardzo polecam, są śliczne i niegryzące. Polecam też amurskie, temperament zbożówki, tyle że większe i czarne

huriko - amurskie po pierwsze występują w wielu kolorach, a po drugie zdaża im sie dziabnać - zależy od osobnika...
    ja mimo wszystko polecam zbożówkę

Grochu - chodzi mi o Elaphe schrencki schrencki, z tego co mi wiadomo to ten gatunek występuje tylko w koloże czarnym, z białymi (kremowymi) paskami, osobniki młodsze mają barwę znacznie jaśniejszą, tylko jego podgatunek Elaphe schrencki anomala ma inną barwę, ale nie słyszałem, żeby można go było dostać na naszym rynku Ponadto z własnego doświadczenia oraz z opisów wiem, że ten gatunek żadko nawet straszy ugryzieniem, nie mówiąc już o przypadkach ukąszenia (nawet gdy moje ręce pachną myszami).

hehe. no tak, ale ogólnie mówi się o amurskich jako wszystkich elaphe schrencki

Ja myśle, ze zdecyduje sie na zbożówki... Może jakąś ciekawą odmiane barwna dostane... ale nic jeszcze nie jest zaklepane, więc piszcie dalej aha.. i dzieki tym którzy juz sie wypowiedzieli

polecam chinskiego.sa cudowne.moj byl bardzo lagodny.

chińskie są ciekawsze od zbozówek ale zależy na jakoego osobnika trafisz

ja mam samca łagodnego jak baranek a samicę istnego wariata, nie da sie dotknać od razu kąsa - ale sobie z nią radzę i jeszce mnie nie ugryzła choć pewnie jej sie to kiedyś uda

polecam chińskie i jak bedziesz chciał małe to jest duża szansa bo mam od miesiąca jajka w inkubatorze - jeszcze ok miesiąca i powinny być maluchy

Uprawnienia umieszczania postów