Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Regius ... krew ?

Mieszany widok

Regius ... krew ?

Przed chwila robilem zdiecia mojemu regiuskowi jak mialem go na rekach w pewnym momencie zobaczylem ze mam palce lekko czerwone , po obejrzeniu weza zauwazylem w jednym miejscu lekkie zakrwawienie.Byly to czerwone kropki na luskach weza .Weza karmilem w czoraj , mozliwe ze go mysz ugryzla ? Co mam w tym momencie robic ?

Re: Regius ... krew ?

Oglądnij dokładnie wężyka, możliwe że gryzoń ugryzł, lub zadrapał wężyka.
    Jeżeli nie masz syfu w terra to możesz go zostawić samemu sobie, zagoi się, ja zazwyczaj przemywam ranę i smaruję Bepanthenem.

Syfu nie mam ... kupki zbieram i ma pozadek w terrarium , wyglanda to na zadrapanie , zrobilbym fotke tego ale nie mam juz kliszy :|

Na pewno nie zaszkodzi jak przemyjesz rankę :-)
    Też mam czysto i porządek w terra, ale wolę wężyka "opatrzyć"

Eee... reed a co znaczy "czysto". Znaczy może być jakieś podłoże np. torf czy "czysto" znaczy z gazetami?

wystarczy przemyc woda ?

Przemyj wodą utlenioną lub riwanolem. Jeśli masz możliwość, możesz przenieść węża do terra bez podkładu, wyściełanego papierowymi ręcznikami, ale to nie jest bezwzględnie konieczne.

Pozdrowienia dla maniaków węży

przenieś węża do terrarium wyłozonego ręcznikami papierowymi, najlepiej białymi.
    dorazowo przemyj woda utlenioną, raz na dwa dni przemywaj rivanolem i smaruj maścią o nazwie polseptol - to powinno zapobiec ewentualnemu wystąpieniu amrtwicy. polecam tą maść, bo mozna ją bez recepty dostać.

obserwuj ranę, czy nie ropieje i ogólnie jak się goi. w razie czego daj znać

Kubalibry
    Guest

a napewno widziales rane?Moze to byly najedzone i rozgniecione roztocza>?Obejrzyj wezyka dokladnie.

Jak pierwszy raz czytałem ten post to też pierwsze skojarzenie jakie mi się nasunęło: roztocza. Zgadzam się z Kubalibrym.

Uprawnienia umieszczania postów