-
Re: szklane regaly w Biofilu
Obcy napisał(a):
> Panie Doktorze RObercie mógłby mi Pan przytoczyc jakis przykład
> który wskazuje na to ze pojemniki takie nie sa odpowiednie dla
> węzy? bo cały czas słysze tylko o tym ze wąz żle sie w takim
> pojemniku czuje , niestety niewiem co wpływa na taki stan weża
> i w czym sie to przejawia
Proszę nie odbijać piłeczki. Najpierw proszę odpowiedzieć na moje pytanie i podać prace z których wynika, że "im wszystko jedno". Dlaczego tak, a nie odwrotnie ?
Cała właściwie literatura naukowa dotycząca etologii kręgowców wskazuje, że zwierzęta bez bodźców, bez możliwości ukrycia się, trzymane w ciasnocie odczuwają dyskomfort. Wstyd o rzeczach tak oczywistych pisać na forum (podobno) miłośników zwierząt. Interesuje mnie jakie wyniki badań wskazują, że węże są pod tym względem wyjątkowe. Proszę nie pytać mnie o literaturę dotyczącej całej reguły o której tu piszę. Chodzi o ten (rzekomy) wyjątek jakim mają być węże.
-
Nie wiem prawde rzeklszy, o co jest to cale "halo"- przeciez wspomnialem, ze rownie dobrze mozna trzymac weze w pudelkach o rozmiarach 70x40x35 (odpada argument ciasnoty), a i wieksze mozna zastosowac! Poza tym nikt nie zabrania w takich zbiornikach uzyc kryjowek z kory (co zamierzalem uczynic- odpada argument braku kryjowek), a jako podloze uzyc czegos naturalnego (co rowniez rozwazalem). Naprawde boli mnie, gdy jestem uznawany za sadyste! Mogliscie przeciez Panowie napisac: lepiej weza w takich warunkach nie trzymac, poniewaz... Przeprowadzono zas na mnie zmasowany atak, zupelnie niepotrzebnie. Ja naprawde potrafie sluchac i wyciagac wnioski z konwersacji, nie lubie byc jednak atakowany- nie na tym bowiem polega wymiana zdan.
Oto, dlaczego bralem pod uwage uzycie zbiornikow sterylnych:
-nie rozwijaja sie roztocza
-nie ma niebezpieczenstwa, ze waz polknie fragmenty sciolki podczas posilku
-w zbiorniku panuje caly czas czystosc
-woda nie jest zanieczyszczana fragmentami sciolki
-latwiej kontrolowac stan podopiecznego
etc.
Po naszej dyskusji zastanawiam sie nad Panskimi argumentami, rozwazam "za" i "przeciw". Prosze mnie zrozumiec, ze skoro np. taki Stockl- co by nie mowic, specjalista od boa dusicieli- zaleca stosowanie zbiornikow sterylnych, to chyba moge miec prawo sadzic, ze ma racje? Nie musi byc jednak nieomylny.
Poza tym prosze zwrocic uwage na fakt, ze nie napisalem "posiadam regaly" tylko "zastanawiam sie nad zrobieniem regalu", a to spora roznica.
Pozdrawiam
-
Jak ja nienawidze amerykanskich (i nie tylko) masowych hodowli szufladkowych gdzie 3 metrowe pytony przetrzymywane sa w kublach wielkosci naszego wiadra na smieci, a wszystko tylko dla kasy bo ile wezy mogli by utrzmac w przyzwoitych warunkach 1/5 ogolu? Oni przeciez robia to tylko dla zysku, a zwierzeta dla pracownikow tych fabryk jest to towar jak kazdy inny ktory mozna posortowac i zapakowac do malutkich pudelek.
To, że zwierze nie urodzilo sie na wolnosci nie oznacza ze moze przyjemnie spedzic zycie wsrod 6 śliskich scian, na jednej stronie gazety, bez wiekszego dostepu do wody i skapo karmiony mrozonymi gryzoniami bo tak naprawde jest to taki sam waz jak ten zyjacy na wolnosci.
Pozatym jaki jest sens meczyc tak zwierzeta chociaz i tak nie ma sie na celu rozmnazania (chociaz dla mnie to bez roznicy) weze beda cale zycie gnily w zbiornikach a "kolekcjoner" przez plastik i tak nic nie zobaczy... jak dla mnie to nie jest terrarystyka tylko spelnianie swoich wyimaginowanych potrzeb kosztem bezbronnych zwierzat.
-
Juz naprawde nie widze sensu w wyjasnianiu, ze:
1) nie jestem sadysta
2) Wasze komentarze DOTARLY do mnie i je wlasnie rozwazam
3) nie mam zadnych "wyimaginowanych" potrzeb
4)ZASTANAWIAJAC sie (co podkreslam) nad regalami, kierowalem sie TYLKO i WYLACZNIE dobrem zwierzat (o czym wspomnialem przy okazji poprzedniej wypowiedzi)
5) nie trzeba mi ublizac, moge sie mylic, nikt nie jest nieomylny- widze jednak, ze niektorzy po prostu maja naturalna potrzebe ublizania komus...
6) nie jestem sadysta ( mysle, ze jeszcze raz warto to podkreslic)
7) kierowalem sie TYLKO i WYLACZNIE dobrem zwierzat (to rowniez warto jeszcze raz podkreslic)
Pozdrawiam i zachecam do mniej zazartej wymiany pogladow,
Pawel
-
Zachęcam zatem do krytycznej oceny tego co piszą nawet "autorytety" i własne wyciąganie wniosków. Być może dyskusja wzięła się stąd, że każdy ma inną definicję "zbiornika sterylnego". A także z innych pozycji z jakich występujemy. Pan wyraża głównie opinie hodowców amerykańskich rozmnażających węże, dla których istotna jest efektywność hodowli wyrażająca się głównie liczbą przychówku (a także pewną wygodę obsługi takiej hodowli - można dopatrywać się analogii do przemysłowych ferm zwierząt gospodarskich). Ja natomiast występuję z pozycji zoologa, który ma na uwadze przede wszystkim komfort zwierząt (co wszak nie wyklucza dobrego rozmnażania).
-
Proszę nie brać wszystkich uwag do siebie jeśli nie ma Pan takich poglądów. To raczej dyskusja w ogóle ze zwolennikami takich amerykańskich ferm węży. Jak to wygląda aż wyjaśnił BLK. Ja występuję przeciwko czemuś takiemu.
-
Prosze mi wierzyc, ze ja naprawde chce swoim gadom zapewnic jak najlepsze warunki. Bylem pewien, ze w przypadku wezy, zbiornik sterylny (czy powiedzmy polsterylny) to najlepsze rozwiazanie, zapewniajace wezowi znakomite samopoczucie (brak roztoczy etc.). Jak wspomnialem- kazdy moze sie mylic Poza tym na niemal wszystkich stronach amerykanskich jest napisane, ze jako podloza mozna uzywac: "(...) roznych rodzajow podlozy, w tym oczywiscie KLASYCZNA gazete". Stad moje PRZEKONANIE, ze sterylne terrarium to terrarium najlepsze.
Pozdrawiam
-
Aha, chyba warto podkreslic, ze Amerykanie zalecaja nie tylko hodowle, lecz rowniez zwykle trzymanie weza (w celach tylko i wylacznie hobbistycznych) na gazetach, poniewaz... (i tu pada sporo argumentow- brak roztoczy itd.)
Pozdrawiam!
-
Ja nikogo nie nazywam sadysta (jak narazie to slowo padlo kilku krotnie z twoich ust) piszę ogolnie wiec mialem nadzieje ze nikt nie poczul sie urazony... wylaczam sie z dyskusji, zgadzam sie (chociaz to i tak nic nie znaczy) 100% z dr Robertem...
Aczkolwiek powodzenia...
-
Co do gazet to umieszczenie gazet na dnie wysokiego terrarium z gałęziami przeznaczonego dla węża nadrzewnego jest OK, ale trzymanie w gazetach gatunku zagrzebującego się stale w podłożu (np. strzelca Eryx sp.) lub choćby gatunku wykorzystującego w naturze nory (czyli chyba większość węży) uważam za niehumanitarne. Wszystki zależy od gatunku, dlatego najpierw warto poznać jaka jest biologia gatunku i zachowania na wolności, a potem tak zrobić terrarium aby te potrzeby możliwie maksymalnie zaspokoić. To jest nie tylko "satysfakcjonujące" dla węża, który w takich warunkach żyje, ale przede wszystkim bardzo ciekawe dla nas.
Uprawnienia umieszczania postów