-
!!!! frontlain - OSTRZEŻENIE !!!!
Niedawno z powodu roztoczy polecono mi kurację preparatem Frontlain. Co prawda roztocza znikły ale nie wiadomo czy wąż przeżyje tą kurację. Roztocza odeszły na dalszy plan w obliczu walki o zdrowie a może nawet życie węża. Preparat ten jest toksyczny dla gadów. Piszę ten post, żeby przestrzec wszystkich, którzy mają problem z roztoczami: NIE STOSUJCIE tego preparatu u gadów!!!! Teraz pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że wąż przeżyje...
pozdrawiam
-
Re: !!!! frontlain - OSTRZEŻENIE !!!!
jaja se robisz?frontlain jest dla psow,ewentualnie kotow.nawet na opakowaniu jest pies narysowany/naniesiony.wiec gratuluje geniuszu.
-
no cóż... sam na pewno nie eksperymentowałbym z taką substancją! przepis na "wyleczenie" gada dostałem od weterynarza mającego specjalizację w leczeniu zwierząt egzotycznych
-
stosuje sie frontline dla większych wezy
-
chyba i tak na własne ryzyko
-
jaki to był waz , jakiej wielkosci?? iwermektyna jest dużó bezpieczniejsza
-
Elaphe taeniura frisei, około 70-80cm i 66g, sznurówka, teraz, po fakcie dowiedziałem się jakie są bezpieczne, polecane przez innych weterynarzy środki do walki z pasożytami i masz rację Ivermektyna znajduje się w czołówce
-
A u mnie weterynarz właśnie odradzał iwermektyne i sprzedał frontline, twierdząć, że iwermektyna jest wycofywana ze względu na jakieś działania uboczne. Stosowałem frontline dla małej pseudokoralówki i jest OK.
Możesz napisać ( do Huriko ) co takiego stało się wężowi po zastosowaniu frontline.
Pozdr.
R.
-
Być może chodzi o ilość zastosowanego preparatu. Dla mnie weterynarz poleciła powtarzać kurację 3 razy co 2 tygodnie. Po pierwszej wszystko był OK, wąż jadł, wydalał i nie było żadnych objawów chorobowych. Problemy zaczęły się po drugiej kuracji. Wąż przestał przyjmować pokarm i zaczął wymiotować lepką pianą. Oczywiście do powtórki już nie doszło. Nie słyszałem o żadnych skutkach ubocznych Ivermektyny, a frontline-u sam (a raczej wąż) doświadczyłem.
-
A w jaki sposób stosowałeś frontline ?
Ja węża umieściłem na jakieś 15 minut w kawałku poszewki i psiknąłem mu jakieś 2 razy. Oprócz tego lekko spsikałem terrarium. Pamiętałem również o tym aby wymienić pojemnik z wodą żeby nie został spsikany preparatem. Kuracje wykonałem tylko 1 raz.
Pozdr.
R.
Uprawnienia umieszczania postów