Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: !!!! frontlain - OSTRZEŻENIE !!!!

!!!! frontlain - OSTRZEŻENIE !!!!

Niedawno z powodu roztoczy polecono mi kurację preparatem Frontlain. Co prawda roztocza znikły ale nie wiadomo czy wąż przeżyje tą kurację. Roztocza odeszły na dalszy plan w obliczu walki o zdrowie a może nawet życie węża. Preparat ten jest toksyczny dla gadów. Piszę ten post, żeby przestrzec wszystkich, którzy mają problem z roztoczami: NIE STOSUJCIE tego preparatu u gadów!!!! Teraz pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że wąż przeżyje...
    pozdrawiam

Re: !!!! frontlain - OSTRZEŻENIE !!!!

jaja se robisz?frontlain jest dla psow,ewentualnie kotow.nawet na opakowaniu jest pies narysowany/naniesiony.wiec gratuluje geniuszu.

no cóż... sam na pewno nie eksperymentowałbym z taką substancją! przepis na "wyleczenie" gada dostałem od weterynarza mającego specjalizację w leczeniu zwierząt egzotycznych

stosuje sie frontline dla większych wezy

chyba i tak na własne ryzyko

jaki to był waz , jakiej wielkosci?? iwermektyna jest dużó bezpieczniejsza

Elaphe taeniura frisei, około 70-80cm i 66g, sznurówka, teraz, po fakcie dowiedziałem się jakie są bezpieczne, polecane przez innych weterynarzy środki do walki z pasożytami i masz rację Ivermektyna znajduje się w czołówce

A u mnie weterynarz właśnie odradzał iwermektyne i sprzedał frontline, twierdząć, że iwermektyna jest wycofywana ze względu na jakieś działania uboczne. Stosowałem frontline dla małej pseudokoralówki i jest OK.

Możesz napisać ( do Huriko ) co takiego stało się wężowi po zastosowaniu frontline.

Pozdr.

R.

Być może chodzi o ilość zastosowanego preparatu. Dla mnie weterynarz poleciła powtarzać kurację 3 razy co 2 tygodnie. Po pierwszej wszystko był OK, wąż jadł, wydalał i nie było żadnych objawów chorobowych. Problemy zaczęły się po drugiej kuracji. Wąż przestał przyjmować pokarm i zaczął wymiotować lepką pianą. Oczywiście do powtórki już nie doszło. Nie słyszałem o żadnych skutkach ubocznych Ivermektyny, a frontline-u sam (a raczej wąż) doświadczyłem.

A w jaki sposób stosowałeś frontline ?

Ja węża umieściłem na jakieś 15 minut w kawałku poszewki i psiknąłem mu jakieś 2 razy. Oprócz tego lekko spsikałem terrarium. Pamiętałem również o tym aby wymienić pojemnik z wodą żeby nie został spsikany preparatem. Kuracje wykonałem tylko 1 raz.

Pozdr.

R.

Uprawnienia umieszczania postów