Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jakie typ terra dla regiusa?

Mieszany widok

Sarenka24
    Guest

Jakie typ terra dla regiusa?

Na różnych stronach są różne informacje na temat typu terra, chciałam więc skonfrontować i zadać pytnie, jaki w końcu typ terra dla regiusów? W opisie gatunków pisze, że such, sawwannowy a na stronie terrarystyka.com.pl, że tropik. To trochę różne środowiska, nieprawdaż?

Re: Jakie typ terra dla regiusa?

Polecam zrobić pośrednie, a więc terra typu wilgotnego ale nie tropikalne. Wilgotność 60-70 %, ale to chyba wszędzie jest takie samo.

Wilgotne!!! Nawet do 80%.

Wbrew pozorom weze te zyja zarówno na sawannach jak i na skrajach tropikalnych lasów.Stad takie zroznicowanie.

Ale niezaleznie od tego gdzie zyje, gdy potrzebuje (np. wylinka) idzie w miejsce wilgotne. A gdy terra bedzie mial suche to gdzie pojdzie?
    Poza tym, po swoim widze, ze lubi gdy jest bardzo wilgotno.

Stała zbyt wysoka wilgotność to jeden z najczęstszych błędów popełniany w hodowli tych węży. Jest to przyczyną min. infekcji skórnych.
    Najlepiej stosować warunki zmienne zgodnie z klimatem występowania tych węży.

Istnieją mapki klimatyczne z rejonów Afryki gdzie Regius występuje i można się nimi precyzyjnie posłużyć.
    Polecam http://www.koenigspython.com/ i mocno tu pogrzebać.

Generalnie terra powinno być typu umiarkowanie wilgotnego (50-60%) ze zbiornikiem pozwalającym na kąpiel gada.

Takie mapki sa tez na www.snakes.pl

A 50% wydaje mi sie zdecydowanie zbyt malo. Gdy w terra mojego regiusa spada wilgotnosc do 50%, on non stop siedzi przy miseczce z woda.

Najlepiej mu przy 65-70%.

Przy duzej wilgotnosci, trzeba uwazac na temperature, by nie byla za niska, bo moze spowodowac przeziebienie u weza. Uwazam, ze jesli wszystko jest pod kontrola to wilgotnosc ok. 65-70%, a w okresie okolo wylinkowym 75-80% jest OK.

terarium najlepiej 100x50x70cm wilgotność 60-70 % , tem. 26-32 do tego gałęzie do wspinaczki możesz dać sztuczne roślinki bo zniszczy prawdziwe : ( no i oczywiśćie basen do kompieli najlepiej zwięszyć wilgotność przed zgaszeniem światła czyli w dzień 60% w nocy 70%. Pozdrawiam

Sarenka24
    Guest

dzięki za odpowiedzi

Jeszcze taka mała dopowiedź-pytanie bo już nie będę otwierał nowego wątku: zdażyło wam się kiedyś (oczywiście pomijam przypadki gdy ktoś hoduje węże typowo z klimatów suchych i bardzo suchych) żeby mięc problem z ZA DUŻĄ wilgotnością w terra? Bo ja tak miałem przez jakiś tydzień. Po prostu wsypałem trof który był trochę taki mokrawy na to przywliłem torf kokosowy (ten z brykietów) który był już bardzo mokry i pod ściólką grzał kabel. Hehe. Wilgotność sięgała w porywach 95-98 %.

Uprawnienia umieszczania postów