Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Odkazanie terra

Mieszany widok

Odkazanie terra

pare tygodni temu w moim terrarium pojawily sie roztocza , niestety zanim je zobaczylem wykanczyly mi zbozowke :/ Na dniach bede miec Regiuska i mam pytanie czym odkazic terrarium ? narazie wrzatkiem nie probowalem bo boje sie ze szklo peknie pod wplywem temp.czy spirytus 70% bedzie dobry na odkazenie ?

Re: Odkazanie terra

Najlepszym środkiem na roztocza jest NEGUVON

Możesz też spryskać terra i węża roztworem 2ml iwermektyny na litr wody, pryskasz 2 razy w tygodniu
    A po transporcie nowego węża spryskaj lniany lub bawełniany woreczek od środka i wsadż tam węża na pół godziny, nie będziesz miał przypału typu "kupiłem gada z zestawem pasożytów ucztujących na nim".

Pozdrawiam

a co z spirytusem 70% zly ?

użyj iwermektyny , spirytus ma inne (lepsze, wazniejsze, szlachetniejsze) zastosowania niż środek czyszczący do terrarium.

U mnie weterynanarz twierdzi, że lepiej zastosować Frontline niż iwermektyne. Tą drugie podobno ma jakieś właściwości uboczne i jest wycofywane. Nie wiem ile w tym prawdy - może po prostu frontline miał na półce a iwermektyne nie. W każdym razie przy opisanych wyżej problemach poradziłem sobie przy pomocy frontline. Oprócz tego to co się dało wyparzyłem i wygotowałem.

Pozdrawiam,

R.

Gdzie odstane : Frontline,wermektyne ?

mam ten spiryt ... i nie wiem czy mam dezynfekcje zrobic nim czy nie ?

Dejot
    Guest

ja tez teraz wlacze z roztoczami, ale nie mam jak jechac teraz do katow po ivermektyne wiec zrobilem tak:

Wlalem kilka cm wody do akwarium , wlozylem tam weze na noc ...rano juz wszystkie roztocza byly utopione .....
    ale widze ze jeszcze pojawiaja sie pojedyncze sztuki , wczensiej bylo ich dosc duzo ....
    Bede musial jednak zdezynfekowac weze i terra,
    Po atakach roztoczy skora wezy robi sie szorstka i luski odstajace..niezbyt ladnie to wyglada.... pzoa tmy weze w wodzie siedza non stop , musisz sie pozbyc tego dziadostwa

Wywalilem cala ziemie , wycziscilem terra woda. roztoczy 0

Uprawnienia umieszczania postów