Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Surowica Na Jad Węży

Mieszany widok

Surowica Na Jad Węży

Czy w Polsce można kupić surowicę na jad, niektórych węży, np. Crotalus Durissus, albo Cerastes Cerastes Cerastes, lub Bitis Gabonica Gabonica.
    Pytam z ciekawości, nie myślcie sobie, że mam zamiar kupić sobie jadusa.
    Ale w przyszłości wszystko może się zdażyć. Czy żeby trzymać jadowite węże muszę mieć jakiś dokument, jesli tak co trzeba zrobic, by go dostac?

Re: Surowica Na Jad Węży

W Polsce ciezko o surowice na jad zygzakowatej.

No chyba aż tak źle to nie jest. A z jakiego najbliższego kraju można sprowadzać surowicę? I w jakim najbliższym kraju można kupić jadusy na poziomie Crotalusa Durissusa? Myślę, że w przyszłości będę hodował jadusy, tym bardziej, że moim kierunkiem na studiach będzie weterynaria. Moża zacznę wyrabiać surowicę na, niektóre gatunki. Kto wie

Właściwie nie ma takiej możliwości, po drugie surowica taka byłaby dość droga, musiałbyś kupić nieoficjalnie, bo nie ma u nas pozwolenia na amatorską hodowlę gadów jadowitych.
    W Polsce wytwarza się tylko surowicę przeciw jadowi Vipera berus. Są tylko dwa oddziały toksykologii; w Gdyni i Sosnowcu, ale nie mają tam surowic dla gatunków egzotycznych, ewentualnie mogą je sprowadzać duże ogrody zoologiczne: Wrocławski Ogród Zoologiczny, Chorzowski, ale tego nie jestem na 100 % pewien.

Popytaj się jeszcze, może się mylę naRka

W Niemczech zakłady Behringa produkują surowice wieloważne, także na ugryzienia węży afrykańskich.

Życie Ci niemiłe darktiger ale jak chcesz się zajmować jadusami, to najlepiej we współpracy z jakimś ośrodkiem, może będziesz pracował w Instytucie Butantan.

Pozdrawiam

Koszt takiej surowicy to rząd co najmniej kilku TYSIĘCY złotych - te najtansze. Zdaje sie, ze 2 lata temu surowica na T. albolabris kosztowala 14 tys. zł. (sprowadzana z Niemiec, bo w Polsce nie ma nawet przeciwko jadowi naszej poczciwej, rodzimej żmijki). I musze cie zmartwic, ale nie jest ona zbyt dlugo dobra do uzytku.

No to papa jadusy. Za taką cenę można kupić Pytona Królewskiego Albino.

Hmm... tak sobie myslałem, czy np. nowoczesny zakład produkujący surowice na popularniejsze gatunki węży jadowitych w naszym pięknym kraju miałby jakąś szansę bytu.

jakby jadusy byly legalne to wtedy napewno

no wlasnie WEZYKI, jak darktiger zamowi surowice na ugryzienie zmii gabonskiej ktora wczesniej kupi od przemytnikow za ciezkie pieniadze to zaraz policja pojedzie zobaczyc po co mu to, dobry wybor, jest wiele pieknych wezy niejadowitych, nieprawda?

Uprawnienia umieszczania postów