Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Jak karmie moje weze...

Rhodan2000
    Guest

Re: Jak karmie moje weze...

Pamietac trzeba tez, ze wilgotnosc powietrza w poblizu basenu z woda jest zwykle nieco wyzsza, w "sterowniku" markuje sie wartosci krytyczne ktorych nie chce sie przekroczyc, Ogrzewanie Terrarium potrzebuje czasu na osuszenie Terrarium, wiec takie rozwiazanie gdzie hygrometr "pilnuje" jest idealne, wylacznik czasowy ok ale powiedz jaki timer ma zakres od 1 sekundy do nieskonczonosci, jesli to jest to timer fotograficzny bez auto funkcji, a taki nas nie interesuje, a z auto, napewno nie bedzie tani...
    Pozdrawiam
    Hanna
    Ps... prosze nie pisac czasem ze wszystkie rozumy zjadlam , wymadrzam sie albo "wypasam" moje Terra, ok?

Nigdy ni episałem że "wypasasz" swoje terra.
    Ja tez staram się zaadoptować jak najwięcej pożytecznej automatyki w terra.
    Pisząc o timerze, miałem na myśli normalny elektroniczny, mam takowe i daje się na nich ustawić dość pożyteczne wartości czasowe.
    Przecież nie trzeba dokładności co do sekundy przy załączaniu foggera.
    Wystarczy "namierzyć" czas jaki jest potrzebny do nawilżenia terra i można go nastawić na 2 pory doby (u mnie rano i wieczór)
    BTW hygrometrów Min-Max, byłbym Ci wdzięczny za info na ten temat, wolałbym takie rozwiązanie od timera.

pyta
    Guest

Rhodan2000
    Terrarium sie nie pasie. Terraria sa wypasione
    ;->
    Pozdrawiam

Tak od razu są ?? ;->
    Ja swoje musiałem wypasać (i nadal to robię) ale niedługo będzie wypasione na max :P

pyta
    Guest

terraria mozna pasić na górolskich łonkoch
    ;-> <-;
    Pozdrawiam

pyta
    Guest

A tak do rzeczy.
    Wpisalem w google "hygrometr" i znalazlem w polsce 2 calkiem spoko firmy, ktore maja w swojej ofercie czujniki wilgotnosci. Teraz to chcialbym sie dowiedziec jak to mozna polaczyc i ustawic z foggerem.

Nie wiecie ile czasu musi chodzic takie cudo, zeby podwyzszyc wilgotnosc np. z 50% na 70%

Pozdrawiam

Zarzuć linkiem to Ci powiem :->

Rhodan2000
    Guest

Terrarium sie wypasa aktualnie u Ciebie... drobna zlosliwosc, ale nie potrafie sobie tego odmowic,
    1.jakiego typu jest ten czujnik? czy urzadzenie pozwala na ustawienie min i max?
    2. Jezeli to "sztywne" ustawienie to twoj Nebler bedzie sie nieustannie wlaczac i wylaczac, tez ok ale dla samego urzadzenia nie
    3. Jezeli myslisz o tzw bezwladnosci systemu, to sa rozne 5- 10 % jesli chodzi o staly poziom wilgotnosci, natomiast jesli sterownik moze rozpoznac 2 wartosci to jest to co potrzebujesz.
    w miejscu na plytce gdzie przekazywany jest sygnal alarmu dla wartosci krytycznych trzeba wlutowac kabel do przekaznika, schemat bedzie gotowy wkrotce dla roznych fabrykatow
    Hanna

Rhodan2000
    Guest

to zalezy od tego jaka wydajnosc ma twoje ogrzewanie w Terra

pyta
    Guest

Tu mamy jakies czujniki:

http://www.cyfronika.com.pl/semi/cz_wilg.htm

A to jest chyba do miezenia:

http://www.techpoland.de/Shop-Genera...8885100033.htm

Pojecia o elektronice za bardzo nie mam i nie wiem czy to o to chodzi.
    Lokknij i daj znac reed.
    dzieki
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów