Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Jak karmie moje weze...

Rhodan2000
    Guest

Re: Jak karmie moje weze...

Niektore instalacje: Automat do zraszania, wytwarzania mgly, kabel grzejny...
    ok?

Rhodan2000
    Guest

Hallo,
    widze ze nie tylko mnie brakuje 4-tej i piatej klepki , ale znalazlam dziewczyne, ktora tez trzyma weze w domu, moj Papa bedzie zaskoczony
    dla wyjasnienia, na poczatku , gdy o Terrrium i wezach wiedzialam mniej niz nic, wpuscilam mlodego szczura do srodka, a on skonsumowal czujnik temperatury podloza...lol
    Bylo troche drogie to karmienie... zaplacilam slone myto...
    Podloze ktorego uzywam to Repti Bark, moze nie bardzo wygodne w uzyciu, bo nie widac natychmiast zanieczyszczen (odchodow), ale poprzez to, ze zawiera olejki eteryczne ----> przeciwdziala rozpowszechnianiu sie roztoczy... daje sie tez stosunkowo latwo czyscic do ponownego uzycia.
    Przykrycie kabla szyba? Ja zrobilam to wklejajac kabel na plytke ceramiczna o wym 66x33 cm. ale pomimo to w miejscu gdzie umieszczony jest czujnik temperatury plytki mam ok 6 cm przewodu zabezpieczonego tylko kawalkiem plastikowej rurki.
    Niby przykryte, ale jednak nie calkiem zabezpieczone...
    W terrarium jest urzadzenie /wbudowane w obudowe z kory debowej do wytwarzania sztucznej mgly , jesli wildotnosc powietrza obnizy sie do ok 50% to zostanie natychmiast podniesiona do 65%, co ma miejsce zwykle 1-2 razy na dobe...
    Pozdrowienia
    Hanna
    PS.
    Zaden ze mnie expert, ale jak na razie (odpukac) wiekszych problemow z moimi wezami nie mialam, poza tym ze Juno, samiec, na samym poczatku mial zapalenie pluc, ale to bylo tylko tak , ze posluchalam ksiazki , ktora zalecala nocna temperature ok 20 ° C i wilgotnosc powyzej 85%.
    Dopiero Weterynarz wyjasnil mi , ze Biotop wezy w Terrarium powinien sie w przyblizeniu zgadzac z Biotopem naturalnym,. porownalam dane i znalazlam zloty srodkowy punkt -------dzien 60-65 % noc 70-75%

pyta
    Guest

To, ze bardzo lubisz czytac ksiazki to juz wszyscy tutaj wiedza.

Rhodan2000:
    W terrarium jest urzadzenie /wbudowane w obudowe z kory debowej do wytwarzania sztucznej mgly , jesli wildotnosc powietrza obnizy sie do ok 50% to zostanie natychmiast podniesiona do 65%, co ma miejsce zwykle 1-2 razy na dobe...

Weze nie potrzebuja jakiegokolwiek dymu i mgly i nie wiem skad masz takie hardcorowe informacje, ale napewno nie z ksiazek. Tak dla wyjasnienia weze nie maja tez sluchu, wiec nie masz po co urzadzac im dyskoteki w terrarium. Masz tam tez glosniki, kule plazmowa albo lasery? Takie urzadzenia sa raczej w lokalach rozrywkowych, a w terrarium co najwyzej mozesz zainstalowac system zraszajacy, ktory bedzie automatycznie regulowal wilgotnosc w Twoim terra.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>"Tańcząca z wężami"<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Sprecyzuj prosze czy to podloze jest w koncu latwe w uzyciu czy nie bo po tym monologu to ja sam nie wiem:

Rhodan2000:
    Moze nie bardzo wygodne w uzyciu, bo nie widac natychmiast zanieczyszczen (odchodow)

---znaczy sie natychmiast nie widac a potem odchody sa widoczne???

Rhodan2000:
    Daje sie tez stosunkowo latwo czyscic do ponownego uzycia

---wg. mnie jak cos daje sie latwo czyscic to jest wygodne w uzyciu ;->

Wiec jak? Jest wygodne czy nie? Napisz cos wiecej o tym podlozu bo nazwa mi nic nie mowi, ale to moze przez to ze nie mam tyle doswiadczenia co Ty.

P.S. Jak masz takie wypasione terrarium to zamiesc fotki w dziale zdjecia, zeby inni mogli sobie podpatrzec i moze zaczerpnac troche rozwiazan.

Bardzo Cie prosze o rozsadne odpowiedzi.
    Pozdrawiam

Rhodan2000
    Guest

wlasciwie Tobie nie potrzeba odpowiadac... wiesz przeciez wiecej po kupnie w kwietniu (?) mlodego Pythonka anizeli pozostali, Nie... zlosliwosci na bok,dlaczego jest niewygodne? odchody barwy czarnej ( "przeschniete") znajdziesz bez problemow, natomiast "swieze" maja barwe od jasno do ciemnobrazowyh wtedy trzeba uwazniej "przejrzec " grunt, ale zwykle bez problemow sie je znajduje (odchody)
    Czy moje Terrarium jest wypasione? Nie nie mysle tak, caly czas projektuje nowe, duzo wieksze Terrarium, gdzie wszystkie moje 3 weze beda mogly wspolzyc na jednym terenie ...na razie mam 2, w pierwszym i najstarszym zyje "Juno" i "Heidi" (je 3 lata) a w drugim typu "Retro" najmlotrzy "Gilgamesh" .
    Urzadzenia do wytwarzania wilgotnosci zostaly zaadoptowane z Lamp typu "Nebel" byly za grosze w handlu, chyba i teraz sie zdarzaja promocje (u nas Angebots) widzisz poznaj moja zyczliwosc, jesli chcesz poszukam dla Ciebie takiego urzadzenia, to koszt ok 12 Euro, sterowanie jednak trzeba zrobic samemu, albo gotowe kupic----Conrad Elkektronik koszt ok 7-18 euro, w zaleznosci od wytworcy, albo zbudowac, --koszt ok 2 Euro...
    Na koniec... mgla Dzungla i Savanna... tam jest zawsze mgla poranna, wynika to z roznicy nocnych i dziennych temperatur, dlaczego mgly sa utrapieniem kierowcow w europie tylko w okreslonym czasie??? bo wtedy ziemia jest cieplejsza od powietrza, albo odwrotnie, i to powoduje mgle...
    Hanna

Rhodan2000
    Guest

Zdjecia w przygotowaniu zdziwisz sie...
    Hanna

pyta
    Guest

a cha...

pyta
    Guest

Nawiazujac do ciekawego tematu jakim sa odchody fenszóf:
    Ja myslalem, ze jak damy biala myszke albo bialego szczurka to kupka bedzie biala.
    Jak damy siwego to kupka siwa, a jak damy czarnego to czarna.
    tak czy nie?
    Pozdrawiam ;>

pyta
    Guest

Zastanawia mnie co ty wypisujesz. Prosilem Ciebie o wyjasnienie czy jest w koncu to Twoje podloze "wygodne" czy nie a tu znow jestes zakrecona jak słoik po ogórkach:

Rhodan2000 cytat:
    dlaczego jest niewygodne? odchody barwy czarnej ( "przeschniete") znajdziesz bez problemow, natomiast "swieze" maja barwe od jasno do ciemnobrazowyh wtedy trzeba uwazniej "przejrzec " grunt, ale zwykle bez problemow sie je znajduje (odchody)

Widze ze nie dosc ze nie umiesz czytac to jeszcze pisac.
    Popros wiec Pape zeby Ci przeczytal to co tu napisalas.
    Dla ulatwienia pogrubilem tekst ;>

P.S> Coraz wieksza jazda

pyta, jestes bardzo zlosliwym osobnikiem.
    Wg mnie skoro sie nie zgadzasz z niektorymi sprawami, mozesz to normalnie powiedziec, a nie robic kpiny i pisac np. o dyskotece.

Nie wiem tez w czym Ci fogger przeszkadza... Bardzo ciekawy efekt i swietny sposob na podniesienie wilgotnosci.

Rhodan, kiedy czytam twoje teksty, krew mi się w żyłach gotuje. twoje posty wprowadzają maxymalnie chory klimat. Wszyscy się cieszymy, że masz takie wypasione terra, mówię to bez cienia ironii, jednak spora część hodowców ma ograniczone fundusze a ty najwyraźniej szukasz dziury w całym. Nie rozumiem twojego ataku na pytę, pytanie, czy ma węża czy nie dla mnie wydaje się co najmniej kretyńskie. Może się mylę, ale wyczuwam w twoich tekstach zawziętość, nie pojmuje dokładnie, o co ci chodzi, ale mam JEDNĄ PROŚBĘ: wyluzuj odrobinę, to forum nie jest żadnym poligonem, gdzie wroga trzeba zmiażdżyć i za wszelką cenę udowodnić swoją rację.
    Chodzi o to, że właściwie każdy hodowca ma swój sposób na prowadzenie hodowli, a wiadomości ogólne dotyczące cech i biotopu poszczególnych gatunków mają być wskazówką, a nie bezwzględnym wzynacznikiem sposobu postępowania z wężami.
    Dlatego sprzeczanie sie o o to, czy ktoś ma właściwe warunki, czy nie uważam za bezcelowe, bo wprowadzanie jakichś innowacji do hodowli (oczywiście nie drastycznych) pozwoli nam lepiej poznać wymagania węża i dostosować środowisko do jego indywidualnych potrzeb.

Pozdrawiam i powtarzam swoje przesłanie: więcej luzu!

Uprawnienia umieszczania postów