-
do ludzi stosujących OSB....
....
więc chodzi mi o to w jaki sposób macie łączone ścianki ?- klejone, łączone kołkami czy jak ?- nurtje mnie to ponieważ chcę sam zbudować terrarium właśnie z płyty OSB i nie wiem w jaki zposób mam to wszystko połączyć....
z góry dziękówa za odp
-
Re: do ludzi stosujących OSB....
Chciałem Ci przesłać linki do stronek, gdzie są opisy budowy terra, ale znowu mi się net sypie, więc zrobię to potem. A tak wracając do tematu, płyty łączysz klejem do drewna, wzmacniasz wkrętami lub małymi gwożdziami, uszczelniasz silikonem. Ale to opis budowy bardzo skrócony. Poczekaj na linki)
naRka
P.S. Hehe Zaraz Cię ktoś opie...., za to, że umieszczasz post dotyczący terra w dziale węży. Ale dla mnie jest OK, przynajmniej wiadomo, dla kogo terra robisz.
-
-
Najlepiej zastosować konfirmaty w połączeniu z silikonem.
-
Polaczylam wkretami, i poprzednio pokrylam powierzchnie silikonem akwaryjnym
Hanna
-
Klejem do drewna (np. TYTAN vicol) łączysz i czekasz 24 h. Później można skręcić wkrętami do drewna. Pamiętaj tylko żeby dostosować grubość wkrętów do grubości płyty. Jeśli masz deski cieńsze niż 12 mm to lepiej zbić cienkimi gwózdkami. Acha i jak będziesz skręcał to najlepiej wcześniej nawiercić otwory wiertarką (przelicznik mniej więcej taki: wiertło powinno być ok. 1 - 1,5 mm cieńsze niż wkręt, czyli jak masz wkręt 4,5 to używasz wiertła 3 lub 3,5)
-
Z tego wzgledu, ze studiuje i musze przewozic terrarium zastosowalem metalowe katowniki proste oraz sruby z nakretkami i podkladkami. Przykrecilem wiec idealnie w kacie prostym do siebie dwie plyty i na koniec silikon akwarystyczny. Katowniki kupilem w intermarche za 0,80 gr./szt.
Na terrarium o wymiarach 90X50X50 kupilem 16 sztuk.
Pozdrawiam
P.S. Dzieki temu moge rozkladac terrarium i przewozic jest o wiele latwiej.
-
-
-
Można zastosować kątowniki aluminiowe i nie będzie problemu.
Uprawnienia umieszczania postów