-
jasna plama u pytona królewskiego
mam od miesiąca pytona królewskiego i mam problem. juz kilka razy wpuszczałem mu żywy pokarm i nic , nie był nim zainteresowany. a ostatnio zauwazyłem w okolicy jego głowy jasniejsza plame. nie wiem czy to jest oparzenie choc lampke mam zabezpieczoną czy też brak posiłku spowodował u niego braki witaminowe.ma ok 40 cm i zrobił sie strasznie chudy. w zoologi dowiedziałem sie ze tylko jedna osoba skarżyła sie ze jego pyton tez nie je , a cała reszta już je. wiem ze pytony to niejadki , może to wina temperatury - w dzien dochodzi do 28 - koło lampy 32w nocy spada do 24-22 stopni,mam basen i pare kryjówek. od tygodnia wyciągam go poza terra i przyzwyczajam do siebie . co może być nie tak . podobno pierwszy posiłek powinien byc żywy i wąż sam powinien go upolować - tak mowił człowiek w zoologi. nie wiem może podać mu martwy ? nie wiem czy mam sie z nim udać do weterynarza - co z tą plamka jest nieduża lekko żóltawa tuż za głową ? i ile mam czekać zanim cokolwiek zje ? martwie sie o mojego pupila . robiłem tak jak pisalo zraszałem wodą terra wietrzyłem wpuszczałem mysz i nic - co mam robić ?
-
Re: jasna plama u pytona królewskiego
1) podnieś temp. o ok 2-3 stopnie - w wyższej temp. lepiej będzie jadł
2) przyzwyczajanie go do siebie odlóż na czas, jak już będzie jadl! wyciąganie to duży stres dla węża!
3) pokaż zdjęcie plamki, ale wątpie, żeby to były braki witaminowe.
-
-
hehe. naimaD jak liczysz że w Polsce znajdziesz piebalda to życzę mokrego jajka i smacznego dyngusa
-
Dexiu przeciez sie smieje a nie licze na piebalda wiem co i jak heheheh w tym temacie heheheheh ale wiesz polak potrafi heheheheheheheh
-
a tak na serio:
możliwe, że te jasne plamki to jakaś grzybica/plesniaki.
mówie Ci - pokaż zdjęcie, albo najlepiej idź do wtereynarza - nie musi się specjalnie znać na gadach, chozi raczej o to, żeby umiał zdiagnozować grzybice:P
-
wiesz co zasadnicze pytanie to o której godzinie dajesz mu jeść bo jak w dzień to są małe szanse daj mu na noc jak będzie ciemno ( przecież one dopiero polują o zmierzchu czy tez przez noc) poczekaj, bądź cierpliwy POWINIEN ZJEŚĆ
POWODZENIA I POZDRAWIAM SŁOIK
-
Moim zdaniem KENAB co do warunków to wydają się ok (ja nie podwyższałbym temperatury w przypadku gdy ma oznaki wychudzenia/odwodnienia), napewno nie wyjmuj go z terrarium dopóki nie zacznie prawidłowo przyjmować pokarmu (te węże bardzo długo przyzwyczajają się do nowych warunków), dowiedz się od sprzedawcy czy pyton był odrobaczany (jeżeli tak to kiedy i jakim preparatem), obserwuj czy pije wodę , wizyta u veta powinna być w tym momencie bardzo pomocna . Obserwuj jeżeli sytuacja się nie poprawi to chyba będzie konieczne karmienie przymusowe (pamiętaj jednak iz to jest ostateczność)
-
Tutaj jest Polska - tu cuda się dzieją
terrarium oddasz przebranym złodziejom (kurcze chrzanić terrarystykę - przerzucam się na pisanie wierszy ))))
-
To ^^^ było do naimaDa jeszcze a'propos rozmowy o piebaldach
Uprawnienia umieszczania postów