-
Re: Początkujący do początkujących - REGIUS !!!
Zapomnialem dodac jeszcze jednej rzeczy:
Obojetnie ile ksziazek przeczytasz, ile informacji z internetu sciagniesz i ile rad wysluchasz od hodowcy to i tak wszystkiego sie nie dowiesz i sam przekonalem sie na wlasnej skorze. Informacje, ktore posiadasz bez praktyki to tylko 50 %.
Sam naczytalem sie sporo o wylince, karmieniu, obchodzeniu sie z gadem i myslalem ze wiem juz wszystko. Tak nie bylo, nie jest i nie bedzie.
Niestety jezeli nie zobaczysz tego na zywo i w praktyce to wiedza teoretyczna to tylko polowa sukcesu. Druga polowa nalezy juz do Ciebie, po zakupieniu wezyka.
Ja rowniez tak jak Grochu zaczalem swoja przygode z terrarystyka wlasnie od pytona krolewskiego. Praktyka czyni mistrza, a kazdy uczy sie na wlasnych bledach.
Jezeli ktos mi powie, ze takowych nie popelnil to albo ma wezyka 1 dzien albo mija sie z prawda. Nie znaczy to, ze mozesz sobie kupic weza i zrobic z niego krolika doswiadczalnego.
P.S. Chyba wszyscy sie ze mna zgodza ze weze sie roznia i nawet ten sam gatunek ma osobniki o calkowicie odmiennych charakterach. To co jest w internecie to tylko podstawa, jednak kazdy terrarysta musi sie z nia zapoznac i zapamietac, oraz spelnic wszystkie warunki <<<PRZED>>> sprowadzeniem gada do domu.
pozdrowienia ;->
-
w miejsce nawiasow wstaw "przed"
;->
-
-
w zupełności się zgadzam. nie ma kogoś, kto by nie popełniał błędów. szczególnie na początku, mimo calej masy wiedzy, jaką zaczerpnełem z internetu/ksiązek i tak popełniłem sporo błędów - na szczęście nie na tyle poważnych, by coś stało się zwierzęciu.
grunt to solidne przygotowanie metoryczne, cierpliwość i ROZSĄDEK!
-
Kurcze. Ja to się lepiej nie wtrącam bo gdyby ten wątek był budynkiem to by stołki przez okna wylatywały. )
-
Pyta pisze:
>Codziennie biore go sobie na rece, bawie sie z nim. (oczywiscie w czasie wylinki i po karmieniu staram sie tego nie robic). Raz w tygodniu wpuszczam go do wanny zeby sobie poplywal. Nie mam konkretnych godzin o ktorej gasze swiatlo i zapalam mu nocna niebieska zarowke. raz jest to 20:00 a raz 23:00 zalezy jak wroce z pracy. Staram sie zeby moi koledzy tez brali go na rece i sie z nim bawili, tylko po to zeby go do tego przyzwyczaic. Jak narazie jest bomba. Waz jest aktywny, nie boi sie, nie zwija sie w kulke.<
1. Python Regius (zdrowy i zyjacy bez stresu) unika wody, jesli jest inaczej, to albo
wkrotce zmieni skore, albo "zlapal" pasozyty np. Roztocza
2. Konkretne godziny w ktorych gasisz swiatlo --------> to nie chodzi o twoj Biorytm, a o Biorytm weza... na wolnosci nie zdarzaja sie dni tygodnia dluzsze i krotsze
3.Koledzy biora go na rece... zdajesz sobie sprawe jak gigantyczny STRESS przezywa Twoj Python ?-------> lepiej byloby zebys kupil psa, ale takiego z Pluszu... wtedy nie zrobisz zadnemu zwierzakowi krzywdy.
---------------------
Wszystko co napisales prowadzi predzej czy pozniej do odmowy jedzenia i nieuchronnej smierci weza... ale to juz Twoja Sprawa
-
1. Moj regius nie unika wody w basenie nawet po wylince to raz, a o roztoczach nie ma mowy o dwa ;>
2. Nie wiem czy bylas kiedys w afryce ale wyjasnie Ci, ze na calym swiecie kazdy dzien trwa roznie. W opisie gatunku tez jest informacja o temperaturze od 26-30.
W Afryce moja droga tez sa dni bardzo gorace i chlodniejsze i tez sa pory roku, wiec rowniez mamy zime, wiosne, lato i jesien i temperatura w jednym dniu moze byc 23 a w nastepnym 33, a podobno pytony nie za bardzo lubia skoki temperatury.
3. Nie przezywa stresu bo merda ogonem i macha uszami.
4. Nie wiem jak Twoj wezyk ale moj jest na tyle inteligentny, ze jak mu przeszkadza swiatlo dzienne to sie schowa caly do rury i ma ciemno.
Pozdrawiam
P.S.
Napisalas:
Wszystko co napisales prowadzi predzej czy pozniej do odmowy jedzenia i nieuchronnej smierci weza... ale to juz Twoja Sprawa
I tu sie z toba nie zgodze z bardzo prostego powodu. Waz ma sie znakomicie, ma 50 cm i wszamal juz dwa niemale szczury i pisklaka, nie boi sie kontaktu z czlowiekiem dlatego nie mam najmniejszego powodu by czytac Twoje pierdoly.
Szkoda mi tego Twojego zwierzaka bo z tego co piszesz moge wywnioskowac, ze nie bierzesz swojego pupila na rece czy szyje. Wiec po co Ci on? Wezmiesz go na rece jak juz bedziesz musiala go zakopac??? Ty dziewczyno wypisujesz, ze nawet psa nie mozna brac na rece, bo krzywda mu sie stanie. Chora glowa.
Moj kumpel jak byl w wieku 12-14 lat to taka mama jak ty latala za dzieckiem z recznikiem zeby sie nie spocilo i go wycierala przy kumplach i na rowerze to mogl tylko po chodniku jezdzic ale na wysokosci swojej dzialki.
-
Co do czworonogow to wychowalem 2 pieski i kotka i tez sobie nie krzywduja.
-
pyta
Twój styl pisania miażdży mnie :> (pozytywnie)
Słusznie robisz obalając pewne stereotypy, tak trzymaj.
-
Ok...
Pisales, ze masz tego weza relatywnie dosc krotko, w kazdym przypadku jeszcze nie mial pauzy w przyjmowaniu pokarmu, a to wystepuje u wszystkich Pytonow w okresie od mniej wiecej pazdziernika do lutego.
U jednych wystepuje calkowity post u inne jedza 1 - 2 myszki na caly ten okres.
Nie zyczylabym nikomu widziec glodujacego poza tym okresem Pythona.
Nie bylo moim celem ani wymadrzanie sie, ani obrazanie kogokolwiem. Moje 2 dorosle weze mam ca 3 lata. Pochodza z Ghany z tzw. Fermy, a przywiozlam je osobiscie. Ostatnio "doszedl" mlody wezyk (ok 50-60 cm). Tak ze w sumie sa w trojke, w dobrej kondycji, ciekawe swiata ale jakos nie tesknia za zabawami z ludzmi. Napewno nie wiem wszystkiego, ale jestem ciekawa czy twoj waz wchodzi sam do basenu w terrarium. No i czy sam wchodzi Tobie na rece... czy moze jednak trzeba go do tego naklonic...
Pozdrawiam
Hanna
Uprawnienia umieszczania postów