-
Re: Początkujący do początkujących - REGIUS !!!
Zgadzam się z Tobą.
Dawno tu nie było takiego ważniaka!
-
Pieprzysz bzdety razem z Kregonem że klawiatura "na sztorc" się stawia.
pyta ma prawie całkowitą rację.
Dlaczego prawie ?
Dlatego że większość z tych którzy piszą że nie poleca się ragiusków początkującym wiedzą co robią.
Może nie zauważyliście, ale ile osób z tych które kupiły węże dość delikatne i wymagające wiedzy od terrarysty rzucają na forum wątki świadczące o kompletnym braku jakiejkolwiek wiedzy o swoim pupilu, czy wręcz wogóle o wężach ?!
Wątki typu : muj regiós nie je jush 2 miesionce, (kupił go w listopadzie) co robić ?
lub: dla mojego regiusa zmętniały całkiem oczy, co mu się stało ?!
Kurna wybacz więc pyta, ale nie dziw się że nie poleca się takim osobom tak delikatnych istot.
Zbożówki czy boasy są bardziej "pancerne" i jest większa szansa że zwierz dożyje czasów gdy jego właściciel dowie się czegoś o nim.
Nie mam Ciebie na myśli, bo gdyby każdy kto kupuje zwierze podchodził tak do tematu, to na forum byłoby barzo mało wątków.
Uffff, rozpisałem się (znając życie nadaremno) i pewnie posypie się parę postów niezbyt przychylnych, ale mam to głęboko w du.... ekhm ..... poważaniu.
PS:
bolex
śmieszny jesteś ze swoim podejściem.
-
hehe, czytalam dwa razy wyszlo na to, ze Kregon karmi jednak zywym wlasciwie to sie zgadzam z pyta, w sumie chcialam miec regiuska, ale skonczylo sie na ponczoszniku, bo wiedzialam, ze nie bede w stanie zapewnic warunków. I akurat z informacji w necie na które natrafilam wynikalo, ze sa to weze spokojne, latwe w hodowli, itpd, poza tym bardzo ladniutkie no i takie wlasnie grubasne, nie sznureczki jak ponczocha. po prostu widac, ze waz...
nie wiem czy jest sens sie tak klocic, jeszcze do tego na forum... ja tez uwazam, ze powinno sie zdobyc maksimum informacji zanim sie kupi takiego zwierza, chociaz ja dowiedzialam sie co nieco od hodowcy, troche z forum przed zakupem, ale chyba najwiecej juz po kupieniu na szczescie ponczocha przezyla czas mojego doksztalcania sie :P
glupie pytania na forum sa i beda, ja tez sie balam pierwszej wylinki, biedny hodowca wydal chyba fortune na smsy, ale teraz jest luzik i wcale sie nie przejmuje. zwróccie uwage, ze te informacje nie zawsze sa takie dokladne i super.... nie ma jednego glownego bezblednego zródla, nawet na tej stronie info o ponczosznikach nie jest takie dokladne jak ja bym sobie zyczyla a innego nie ma :P (absolutnie nie mam zadnych "watów" do autora!!!!!, po prostu bym chciala wiecej) dobrze, ze znam angielski i hodowcy mi pomogli, to juz cos wiem dziekuje
a co do samych zwierzat... kurcze, malo sie znam, ale tak wydaje mi sie ze gady to raczej chyba nie sa szalenczo spragnione kontaktu z czlowiekiem... watpie, zeby sie uwielbialy przytulac... napewno sie przyzwyczaja do brania na rece, ale to nie jest piesek, zeby jeszcze go sobie do lózka wladowac. uwierzcie mi, ze na innym forum dziewczynka napisala, ze spi ze swoim zólwiem stepowym w lózku!!!!!!! boshe... po to ma gadzina terra, zeby w nim siedziec, tam ma warunki miec takie jak potrzeba i koniec!!! na spacerek owszem moze, jak najbardziej, ale trzeba pilnowac... i zadnych dzieci potykajacych sie o weze! moj 4,5 letni syn zawsze chce poglaskac weza jak go wyjmuje, chociaz go dotknac, ale nie dalabym mu sznurówki do reki, bo mu zacznie uciekac i mi ja zgniecie a sam do terra nie zaglada i juz
to tyle by bylo na dzisiaj ))))) Pozdrawiam i przepraszam jezeli kogos bardzo urazilam
-
Z tego co piszecie, można wywnioskować, że regiusy nie wymagają jakiegoś ogromnego doświadczenia hodowcy, tylko zapewnienia im odpowiedniego terra, a także przeczytania wielu książek, postów czy opisów. Bo chyba nie wymaga wielkiego doświadczenia rozpoznanie kiedy wąż ma porę, w której głoduje, czy przechodzi wylinke (o czym pisał reed) - to wszystko można wyczytać. Więc najważniejsze jest to, aby się dobrze przygotować, a nie kupować węża pod wpływem chwili i zdobywać "doświadczenie" kosztem zdrowia gada.
-
no dokładnie - ja kupiłem regiusa jako nie tylko pierwszego węża, ale w ogóle jako pierwsze zwierze terraryjne i sobie poradziłem dlatego, że wcześniej przez ok pół roku dość sporo czytałem i sie na ten temat uczyłem.
-
kurcze, no nie przesadzajmy już (-:
p. regius to nie m. virdis
-
chlopy jest jedna odpowiedz na te wszystkie pytania ale te pytania trza sobie zadac, a odpowiedz znajdziecie sami, hmm moze nie wszyscy, ale jak ktos jest choc troche inteligentny to sobie poradzi!!
-
Reed, nie neguję tego co gość napisał odnośnie regiusów.
Trzeba dokładnie czytać co kto pisze.
Jak potraktować taki wątek:
"P.S. Nie wysilaj sie na forum odpisujac mi, bo jezeli Twoj kolejny wiejski, obrazliwy i bez taktu post bedzie skierowany pod moim adresem to taki gosc jak ja oleje to i nie doczekasz sie odpowiedzi.
Jezeli natomiast chcesz zeby wypowiedzi weszly na pulap bardziej mily, przyjazny i inteligentny to mozesz walic smialo."
Mój post i Kregona dotyczył raczej Szanownego Pana Pyta.
Co do hodowli węży - regiusów, boasów czy zbożówek - to chyba tylko nienormalna osoba, albo całkowicie nieodpowiedzialna bierze się za to bez zaznajomienia się z tematem. A w dobie internetu jest to bardzo proste. Poza tym są też książki.
Pozdrawiam.
P.S.
Nie uważam się za jakiegoś znawce w tej dziedzinie ale zanim kupiłem węża to z dwa miesiące czytałem o biotopie, budowie terra, rozmawiałem w sklepach zoologicznych ze sprzedawcami i zdobywałem wiedzę aby zapewnić wężykowi odpowiednie warunki do życia.
Jeszcze raz pozdrawiam.
-
Kadar
Właśnie o to chodzi, pozwolisz że Cię zacytuję:
"Co do hodowli węży - regiusów, boasów czy zbożówek - to chyba tylko nienormalna osoba, albo całkowicie nieodpowiedzialna bierze się za to bez zaznajomienia się z tematem. A w dobie internetu jest to bardzo proste. Poza tym są też książki."
Niestety, czytając fora można na 99% znaleźć "kupę hodofcuf" którzy kupili zwierzaka (niekoniecznie węża) i dopiero od tego momentu zaczynają chaotycznie "nabywać" wiedzę.
W tym tkwi problem IMHO.
-
reed, Twoja wypowiedz pozostawie bez komentarza :/
olimpia1400, masz racje - karme zywym. To mialem na mysli piszac by pyta czytal uwaznie
Jasne,z e mozna o wszystkim (no prawie) przeczytac. I malo jest rzeczy, z ktorymi nie mozna sobie poradzic. Dlatego nie jestem przeciwnikiem i zgodzilem sie z pyta, pod warunkiem, ze spelniony jest pkt. 2 jego wypowiedzi.
Czasem moze faktycznie zdarzyc sie jakis klopot, ale po to jest forum, dostep do weta przez net itd., aby z takimi problemami sobie radzic.
Uprawnienia umieszczania postów