Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: !!!PYTON I NIEMOWLAK - CIEKAWE PYTANIE!!!

pyta
    Guest

!!!PYTON I NIEMOWLAK - CIEKAWE PYTANIE!!!

Chcialbym sie zapytac jak to jest jezeli np. na doroslego oswojonego pytona krolewskiego (np.140 cm) nadepnelo by przez przypadek malutkie dziecko.
    Czy waz zaatakuje czy raczej ucieknie lub zwinie sie w kulke?
    Czy jak waz jest oswojony od mlodego i jak dorosnie to nigdy nie zdazy sie atak?
    prosze o odpowiedzi gdyz chodzi o bezpieczenstwo
    pozdrawiam

Dejot
    Guest

Re: !!!PYTON I NIEMOWLAK - CIEKAWE PYTANIE!!!

atak mzoe sie zdarzyc zawsze nawte jak waz jest oswojony....to sa po prostu nieokielznane instynkty Np. jak waz poczuje zapach gryzonia moze zaczac swirowac i atakowac ....
    Decydujac sie na pytona kazdy powinien miec swiadomosc ze jakies niebezpieczenstwo jest zawsze

uwazaj, ugryzienie malego dziecka przez pytona to powazna sprawa, ugryziony moze sie miotac i doprowadzic do kolejnych atakow i tak istnieje takie ryzyko ze oswojony nadepniety ugryzie

Oswojony nadepnięty to najprędzej zdechnie )

Pyton królewski 140 cm toi bardzo duży pyton królewski. 110cm to zazwyczaj długoiść maksymalna. Moim zdaniem nie ma niebezpieczeństwa ze strony tych węży żadnego. Sam mam dwa pytony i te zwierzęta są płochliwe i bardzo delikatne. Oczywiście nie ma mowy o puszczaniu zwierzaka samego po domu pod nieobecność rodziców. Pozdrawiam

eee... biskup, skąd ty masz takie dane?
    140 cm samica to norma... sace rosną 120-140, max 150. o naprawdę dużych mówimy, jak mamy 180 cm pytona (to sa skrajne przypadki!).
    co do pytania: nie wyobrażam sobie, żeby dziecko moglo nadepnąć pytona. że niby on ma sam sobie pełzac po domu? bezsens.
    no ale jak go nadepnie, to różnie się może dziać. pamiętajmy, że mimo, że spokojny, to python regius to tez wąż! nie wiadomo nigdy, jak zareaguje...

olimpia1400
    Guest

a mnie sie wydaje tak, powymadrzam sie troche... klepnij no porzadnie tego weza i sam sprawdz co sie stanie. pomysl, dziecko niekoniecznie tylko nadepnie weza... moze tez sie na niego przewrócic, usiasc czy sie polozyc na nim. Male dziecko tak okolo roczku moze czasem na przekor rodzicom i zakazom specjalnie podokuczac... mój syn jak mial ok.1,5 roku nagminnie wrzucal kociaka do kosza....pomimo zakazów, robil to z przekory i z usmiechem nie ryzykuj lepiej i ja nie puscilabym weza samego w towarzystwie dzieciaka malego. przeciez to nie piesek tylko WAZ!!!
    A juz jakby dziecko ugryzl..... :/ zostawiam bez komentarza.

P.S akurat na wezach malo sie znam, ale na dzieciach to juz chyba tak

nie ma sensu pożądnie klepać węża. ludzie litości! jak się decydujecie na takie zwierze, to musicie się pod nie DOSTOSOWAĆ!

olimpia1400
    Guest

nie no, klepnac zeby zobaczyc co sie stanie... jak dzidzius sie na wezyka przewroci to co?? moze nic mu sie bedzie ??
    dobra przepraszam, ale pytanie wydalo mi sie nieco infantylne i to dlatego tak napisalam. masz racje grochu... NIE KLEPAC!

hehe. a swoją drogą - lepiej dzikusa z dala od takich zwierząt trzymać:P

Uprawnienia umieszczania postów