Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Jak śpią węże???

pyta
    Guest

Jak śpią węże???

Mam male pytanko:
    Czy mozna rozpoznac, ze waz spi? Jezeli tak to jak to poznac?
    Ja swojego regiusa wyciagam 1 lub 2 razy na dzien?
    Jest jakas roznica pomiedzy wyciaganiem weza i bawieniem sie w nocy a w dzien?
    Z gory dzieki za normalne odpowiedzi.
    pozdrawiam

Re: Jak śpią węże???

z tego co wiem to weze nie maja jako tako powiek, spia z otwartymi oczyma, wyciaganie weza dziennego w nocy lekko zaburza jego cykl dobowy

Trudno jest rozpoznać czy wąż śpi czy leży sobie i nas obserwuje, ze względu na to że nie posiada powiek. Śpiący wąż z pewnością nie będzie poruszał jezykiem, i nie będzie wykonywał żadnych ruchów. Różnicy pomiędzy wyciąganiem w nocy a w dzień wg. mnie nie ma.

Węże nie mają ruchomych powiek. Powieki są zrośnięte tworząc "okulary", czyli przeźroczystą błonę umożliwiającą widzenie. Ogólnie węże, poza paroma wyjątkami, mają słaby wzrok, szczególnie podczas wylinki. Poruszający się obiekt postrzegają jako niewyraźną plamę, dlatego tak ważny dla nich jest zmysł powonienia.

Pozdrowienia !!!

P.S.
    Tak jak Gerald powiedział, ciężko jest rozpoznać, czy wąż śpi, czy tylko leży, nigdy nie da się tego określić na 100%

No dobra. Czas żeby zawodowiec wkroczył do akcji (znaczy sie widze że Grocha chwilowo nie ma więc to będę ja )))) Po pierwsze pyta trochę za często wyciągasz tego regiuska (tak raz dziennie to maksimum powinno być). Po drugie Lucky jest dokładnie odwrotnie niż napisałeś: regius to wąż NOCNY więc wyciąganie go w DZIEŃ lekko zakłoca jego cykl dobowy. Pozatym jak napisał choćby xav węże nie mają ruchomych powiek tylko okulary (fajnie mieć zintegrowane okulary do nurkowania) więc NIE MOGĄ mieć oczu otwartych czy zamkniętych bo zawsze są "otwarte". Co do wypowiedzi reszty brak zastrzeżeń.

Ja widze kiedy moj samiec spi )))
    Jak lezy bez ruchu i macham mu reka centralnie przed buzka i on dalej ani drgnie to znaczy ze spi. Jak jednak sie poruszy i wysunie jezorek to znaczy ze nie spi :P
    U samiczki niestety tez nie potrafie poznac bo ona zawsze jest niespokojna i czuwa.

Ej DEXiu pomylilo mi sie chcialem napisac odwrotnie:P, serio. No to lepiej nie wyciagac w dzien:P.

no dobra, grochu przypełzł
    owszem, można poznać, czy wąż śpi. przede wszystkim nie śpiący wąż, nawet, jeśli leży, ma lekko podniesiony do góry koniec pyska. jeśli leży płasko, to rpawdopodobnie śpi.
    tak jak pisał mikka - na ruch przed pyskiem powiniennen zareagować, jeśli nie, to prawdopodobnie śpi.
    dodatkowo generalnie węże sypiają w dzień. wyciąganie w nocy jest mniejszą ingerencją w ich cykl dobowy.
    wyciąganie 2 razy dziennie to nieporozumienie. 2 razy w tygodniu brzmi znacznie lepiej (-:
    pozdrawiam!

DEXiu, co hodujesz??

Uprawnienia umieszczania postów