Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: mech w terrarium

artur_kocuba
    Guest

mech w terrarium

mam terra z OSB a w nim 2 platformy(tez osb) i probuje na nich zasadzic mech. nie wiem jak to zrobic, zeby sie do plyty przyrosl. Prosze o pomoc, bo nie chce zostawiac golych platform, a mech mi tam bardzo pasuje.

Re: mech w terrarium

Nic z tego mech nigdy nie bedzie rusł ci na gołym OSB, a zwłaszcza w terrarium z OSB, nieuda ci się stworzyć odpowiedniego mikroklimatu. Polecam oklejić pułeczki klejem do terakoty i płytek, potem to pomalować rozcięczonym pigmentem naprzykład w tym przypadku zielonym.

artur_kocuba
    Guest

a jeżeli dałbym na osb warstewkę torfu?

Słuchaj jeśli chcesz eksperymentować proszę bardzo, a noż-widelec może się uda

artur_kocuba
    Guest

nie, właśnie nie chcę eksperymentować, tylko nie wiem czymby te platformy zalepić...

Ja mam mech i spoko sobie rosnie na wluknie kokosowym

artur_kocuba
    Guest

możesz cos więcej napisać o tym mchu na włóknie? jaki to mech? jaka warstwa wlokna? czy podlewasz mech? jak sie przyrósł?

Wyglada to tak:

tam po prawej pod mchem siedzi sobie pajaczek w grocie, spryskuje zraszaczem do kwiatkow co drugi dzien no i wilgotnosc dosyc duza jest bo wlokno suche nie jest, wroslo sie na tyle dobrze jak ze da sie podniesc z gruba warstwa wlukna

artur_kocuba
    Guest

a ile czasu minelo zeby mech sie wrosl we wlokno?

Zrobilem to miesiac temu i niesprawdzalem w miedzyc zasie czy sie trzyma bo nie mialem takiej potrzeby, ale mech rosnie z tym ze sa tam dwa gatunki tam w samym rogu mo prawej stronie jest taki drobniutki inny gatunek, ja to terra tez zrobilem eksperymentalnie zeby sprawdzic jak sie sprawdza mech dlatego scianki sa lyse.

Uprawnienia umieszczania postów