-
mech w terrarium
mam terra z OSB a w nim 2 platformy(tez osb) i probuje na nich zasadzic mech. nie wiem jak to zrobic, zeby sie do plyty przyrosl. Prosze o pomoc, bo nie chce zostawiac golych platform, a mech mi tam bardzo pasuje.
-
Re: mech w terrarium
Nic z tego mech nigdy nie bedzie rusł ci na gołym OSB, a zwłaszcza w terrarium z OSB, nieuda ci się stworzyć odpowiedniego mikroklimatu. Polecam oklejić pułeczki klejem do terakoty i płytek, potem to pomalować rozcięczonym pigmentem naprzykład w tym przypadku zielonym.
-
a jeżeli dałbym na osb warstewkę torfu?
-
Słuchaj jeśli chcesz eksperymentować proszę bardzo, a noż-widelec może się uda
-
nie, właśnie nie chcę eksperymentować, tylko nie wiem czymby te platformy zalepić...
-
Ja mam mech i spoko sobie rosnie na wluknie kokosowym
-
możesz cos więcej napisać o tym mchu na włóknie? jaki to mech? jaka warstwa wlokna? czy podlewasz mech? jak sie przyrósł?
-
Wyglada to tak:
tam po prawej pod mchem siedzi sobie pajaczek w grocie, spryskuje zraszaczem do kwiatkow co drugi dzien no i wilgotnosc dosyc duza jest bo wlokno suche nie jest, wroslo sie na tyle dobrze jak ze da sie podniesc z gruba warstwa wlukna
-
a ile czasu minelo zeby mech sie wrosl we wlokno?
-
Zrobilem to miesiac temu i niesprawdzalem w miedzyc zasie czy sie trzyma bo nie mialem takiej potrzeby, ale mech rosnie z tym ze sa tam dwa gatunki tam w samym rogu mo prawej stronie jest taki drobniutki inny gatunek, ja to terra tez zrobilem eksperymentalnie zeby sprawdzic jak sie sprawdza mech dlatego scianki sa lyse.
Uprawnienia umieszczania postów