-
Re: jadowite-kierunek legalność
a węże pseudojadowite??? tez piekne, a tak samo zakazane..
co do tematu posta to podlączam sie pod wypowiedzi Serpenta i Dr_Who
pozdrawiam
-
Re: do dr Robert
Nadal nie bardzo rozumiem o co chodzi Dr Who. Nie wiem kto (Polska ?) miałby zajmować się nawet jeśli nie produkcją to chociaż dystrybucją surowic. Jeśli ktoś uważa, że to dobry biznes to nic nie szkodzi na przeszkodzie aby tym się zająć. Nie wróżę jednak sukcesu. To już na świecie wymyślono. Kilka lat temu byłem ciągle atakowany spamem z zachodniej firmy handlujacej surowicami przeciw jadowi węży. Ofertę kierują do naukowców i państwowej kasy bo nikt inny takiej surowicy nie kupi (a w kazdym razie nie ma za bardzo co liczyć). Bo jak już wspomniałem surowica bardzo droga a do tego nie jest wiecznotrwała.
Wyobrażenie o surowicy jest powszechnie błędne. Ludziom naprawdę się wydaje, że to cudowne panaceum, po którym ugryziony wstaje i wydaje mu się, ze miał tylko zły sen. Niezależnie od podania surowicy ból jest często koszmarny, surowica nie cofnie martwicy tkanek, zaburzeń układu krwionośnego i bardzo często różnych dolegliwości i cierpienia do końca życia. jeżeli ktoś funduje to sobie, jego wola. Tylko niech to robi tam gdzie te jadowite gatunki występują, a nie naraża innych trzymając je w domu. Uważam, że jestem osobą liberalną gdy chodzi o trzymanie zwierzat tzw. niebezpiecznych, stąd mój sprzeciw wobec zakazowi trzymania dusicieli czy krokodyli, ale istnieje pewna granica. Węże jadowite są naprawdę niebezpieczne.
Uprawnienia umieszczania postów