-
Re: jadowite-kierunek legalność
pisząc o argumentach miałem na myśli że więcej jest za hodowla niż przeciw, sorry za wprowadzenie w błąd, jak już wspomniano legalna hodowla jadusów w polsce to abstrakcja, poruszanie po raz x tych tematów mija się z celem dla samego poruszania....
Pozdrawiam
Serpent
-
Nielegalne hodowle będa non stop prowadzone. I myślę że nieważne czy nielegalne bo kobre, grzechotnika, mambe,żmije itp. sobie każdy spryciarz wykołuje, jak nie w Polsce to za granicą. Kto jusz zaczął to bedzie kontynuował wbrew zakazom!.
POZDRAWIAM _kLiMa_.
-
No to wiadome ze ludzie zawsze bedą robić na przekór wiec po co wogole im zezwolenia Klima po drugie czemu wstydzisz sie podac własnego wieku w spisie terrarystów "bo nie jestes nawet pełno letni", dla mnie niech sobie trzymaja jadusy w chatach i bez zezwolenia ale jak ich waz dzibnie niech nie oczekuja jakiej kolwiek pomocy "jak trwoga to do boga" buhaha niech gina razem w swoich mieszkaniach(tylko szkoda gadów wtedy bo kto je wykarmi ).
-
czemu się miał bym wstydzić mam 16 lat i na moje to nie powód do wstydu.
-
Jesteś w wielkim błędzie - proponuję zapoznać się z obowiązującymi przepisami, i później zabierać głos
-
ludzie, o czym wy piszecie? jadowite miałyby być dopuszczalne u nas? to są na prawdę niebezpieczne zwierzęta, ja mam grzechotnika teksaskiego bez gruczołów, mam go trzy lata, walnął mnie już z pięć razy, a z dziesięć lat mam węże w domu, i co ? żadne doświadczenie nie pozwoli na stwierdzenie że można trzymać jadowite osobom prywatnym i nie chodzi już o tych co chcą ja mieć, ale o zagrożenie dla innych osób
-
chyba post KST wszelkim hiper optymistom powinienne wybić takie rzeczy z głowy (-:
popieram doktora roberta i pppppp!
-
"pisząc o argumentach miałem na myśli że więcej jest za hodowla niż przeciw, sorry za wprowadzenie w błąd, jak już wspomniano legalna hodowla jadusów w polsce to abstrakcja, poruszanie po raz x tych tematów mija się z celem dla samego poruszania...."
Na szczescie nie ich ilosc, ale jakosc...
Zgadzam sie z niektorymi przedmowcami, teksty o surowicach, to niezle science fictions (ceny, dostepnosc, trwalosc, umiejetnosc podania itp.)
Niestety jest tak, ze za takie weze wiele osob "lapie" sie nie dlatego, ze sa: piekne, ciekawe, itp., tylko z czystego snobizmu, zeby miec jadowitego weza, bo to jest cool.
Oczywiscie sa ludzie, ktorzy traktuja sprawe serio i dla nich zakaz hodowli stanowi problem, zarowno prawnej jak i technicznej natury, ale wydaje mi sie, ze lepiej aby kilku fasynatow niezrealizowalo marzen, nizby przypadki ukaszen nie schodzily z pierwszych stron gazet. Powtorze, to co pisalem w innym miejscu, prawo tworzone jest dla przecietnego czlowieka, dwa kazdy moze sie pomylic. O ile pomylka ze zbozowka, co najwyzej spowoduje migotanie komor u sasiada Stefana, ktory ja zobaczy na klatce, to ucieczka "jadusa", moze sie skonczyc tragicznie.
Reasumujas jestem na NIE.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
do dr Robert
Witam!!!!
Panie Robercie sugeruję uważne czytanie postów.
otóż napisał pan:
cyt. "O fabrykach surowic nie wspomnę bo to kompletne mrzonki i zupełne oderwanie od rzeczywistości. To już wydatki milionów dolarów i w ogóle niewiele jest takich miejsc na świecie. Polska - imperium surowic ! Ha, ha, ha !"
Rozumiem że ta wypowiedź tyczy się poruszonego przezemnie tematu handu jadem.
Gdyż nikt poza mna z uczestników dyskusji nie poruszył podobnego tematu.
Tak sie składa że nie miałem na mysli produkcji surowic, jasna sprawa takimi działaniami zajmuja się zachodnie placówki naukowe posiadające ogrome finanse oraz bogate zaplecze sprzętowe i "umysłowe". Wspomniałem jedynie o kooperowaniu z takimi instytucjami, a dokładniej dystrybucji jadu na rynki całego świata. Wymaga to sporega kapitału ale napewno nie milionowego.
Bardzo łatwo jest uzywac wyolbrzymionych argumentów aby potwierdzic swoją rację ale nie o to chodzi panie Robercie.
pozdrawiam kamil
-
Re: do dr Robert
To i ja doloze swoje zdanie chociaz po tym co napisal dr Robert nie wiele juz zostaje do napisania. Po pierwsze mowie glosno NIE dla jadusow, a powodow jest kilka, ludzie nie sa na tyle odpowiedzialnymi osobnikami zeby zagwarantowac ze nigdy sie nic nie wydarzy, znam pare przypadkow pokasania przez trimeresurusa wlascicieli skonczylo sie na porazeniach i paralizach pewnych czesci ciala, to co juz mowil dr robert surowice to mrzonki po pierwsze nie zawsze zadziala, moze wywolac wsytrzas anafilaktyczny i doprowadzic do smierci wiec powinna byc podawana pod kontrola medyczna ale czesto w przypadku groznych jadusow na to czasu nie na zeby jechac do szpitala, trzeba pamietac ze ta surowice trzeba sobie wstrzyknac a do tego trzeba swiatlosci umyslu ciekaw jestem ile osob wiedzac o zblizajacej sie potencjalnej smierci bedzie na tyle trzezwo myslec zeby znalezc surowice, nabrac do strzykawki i podac ja sobie, ostatnim argumentem jest cena surowic o ktorej wspominal dr Robert A poza tym wiele z surowic specyficznych dla gatunjkow trzymanych w terra sa w nie tylko w Polsce ale i w europie nie dostepne, Rozwiazaniem jest usuwanie gruczolow jadowych ale dla tyc wszystkich maniakow to fakt posiadania niebezpiecznego zwierzaka jest warunkiem jego posiadania (dodatkowa adrenalina, obserwacja polowan), wiec zwierzak ktory potencjalnie jest niegrozny traci na atrakcyjnosci a poza tym poco okaleczac zwierzai dla naszego widzimisie.
Argument ze ludzie i tak sobie je zalatwia nie jest zadnym argumentem bo prawo moze sobie poradzic z takimi przypadkami, odpowiednie kary finansowe i dodatkowe restrykcje powinny pomoc rozwiazac ten problem, nie mowie ze w 100% bo napewno komus sie uda cos przemycic ale po pierwsze takie utrudnienia i ryzyko spowoduja ze cena gadow pojdzie niesamowicie w gore a co za tym idzie nie wszystkich bedzie na to stac.
Pozdrawiam LK
I jeszcze raz mowie NIE
Uprawnienia umieszczania postów