-
Re: jadowite-kierunek legalność
Jestem zgodny ze słowami Nestora, podatki powinny być bardzo duże żeby państwo nie dokładało do interesu. W co wątpie ze 80% terrarystów w polsce nie było by stać na taki podatek . Chyba że grono hodowów jadusów było by wieksze to można zmienjszyć podatek ale wtedy wiąże się to z większą przypuszczalnościa ze kogs dziabnie gad. Ja tam nie chce jadowitych bo wiarze sie to z niebezpieczenstwem nawet najlepszy fachowiec moze sie pomylic.
-
koleś - każdy może sobie wyrobic pozwolenie na broń tak samo jak teraz dużo osób trzyma sobie w domu jadowite węże (bezkarnie).
fermd - Naczas dwa razy robił scenki pod mostem Grunwaldzkim w Krakowie, a potem poleciał do przychodni z wężem którego rozdeptał. Ostatni coś przemycił z Czech (celnicy go zatrzymali). Ma wiedze
-
ja jestem zdaniea Nestora
-
polecam zapisac się do partii wybić się i pomóc wszystkim terrarystom poprzez rozwiązanie tego problemu w kwesti prawnej, jest oczywistym że jeżeli zostaną precyzyjnie sformułowane zasady hodowli jadusów to moim zdaniem minimum 90% terrarystów będzie za ich trzymaniem po spełnieniu wszystkich potrzebnych warunków, a 10% będzie zawsze krzyczało że jest przeciw choćby z braku argumentów....
Pozdrawiam
Serpent
Ps. wątek był do bólu poruszany na forum, przeszukać je dogłębnie i każdy znajdzie mnóstfo argumentów za i przeciw (tych 2 jest o wiele mniej). Powołać stowarzyszenie posiadające moc prawną można jedynie w wypadku zgromadzenia dużego potencjału finansowego-niestety do hodowli jadusów to podstawa....
-
Jestem ZA
-
ja jestem za tymbardziej ze mieszkam juz 2 lata w Brytanii i tutaj jest to legalna ale warunkiem zezwolenia jest posiadanie surowicy !
=====================================
Apropo szanowneg pan K.Naczas to nie obgadujmy kgos kogo nie znamy a tymbardziej ze mysle ze to jest obecnie jeden z najlepiej doswiadczonych fachowcow w Polsce i nie wiem czy z wiedze na temat wezy jaowitych jaka posiada, ma jeszcze ktokolwiek z was w Polsce. Poniewaz jako jeden z niewielu wzial sie za hodowle jednych z najbardziej jadowitych wezy typu: naja i dendroaspis
-
Na moje hodowla węży jadowitych powinna być zlegalizowana tak jak u naszych sąsiadów. Po pierwsze jak napisał nigricolis powinno się posiadać surowice!!!!
I powinny byś takie same warunki kupna sprzedaży jak u zwierząd jadowitych w polsce i niejadowitych, mam tu na myśli skorpiony, ptaszniki!! i w pewnym stopniu wije?! oraz niejadowite. Na moje drugą regułą powinna byś troche surowsza procedura..m.in POSIADANIE ODPOWIEDNICH ŚRODKÓW OSTROŻNOŚĆI (niezagrażanie osobą trzecim) oraz jak stwierdzili koledzy wyżej powinno się posiadać specjalne pozwolenie!. Drugą sprawą każda osoba posiadająca jadowitego "lokatora"w domu powinna oddawać jad w odpowiednie miejsca by tam przetworzono to na antytoksyny. Następnie osoba hodująca węża lub jaszczurkę jadowitą powinna nabyć antytoksynę.
No ja tak myślę, każdy ma swoje zdanie na temat jadowitych.
PS: Nasza farmacełtyka niejest w najlebszy stopni, wielu ludzi w polsce posiada kobry, mamby, grzechotniki i inne. GDYBY LEGALIZACJA BYŁO BY WIEKRZE BEZBIECZEŃSTWO PONIEWAŻ ZAWSZE JEST TO AWARYNE WYJŚCIE TA APTECZKA KTÓRA URATUJE ŻYCIE WILU AMATORÓW LUB DOŚWIADCZONYCH HODOWCÓW-S.U.R.O.W.I.C.A.!!!
Pozdrawiam i myśle że z biegiem czasum cos się zmieni
-
zdecydowanie NIE i zdania nie zmienię nawet jak bedą odpowiednie przepisy prawne ale dobrze ze to nie wy nastolatkowie (nie obrażać sie ponad 80 % z forum ma naście lat) o tym decydujecie, teraz jesteście zachłyśnięci terraystyką a ile to potrwa ?? rok, dwa ?? pięć??
mało jest ogłoszeń o sprzedaży węża, jaszczurki czy legwana bo sie znudził, nie ma na to czasu, miejsca w domu, zaczeły sie studia w innym mieście itp co wtedy z nimi?? ogrody zoologiczne napewno ich nie wezmą bo ich na to NIE STAĆ, pozostaje tylko eutanazja
wiecie ile kosztuje surowica?? i ze ma ograniczoną datę ważności
ciekawe czy majac małego dzieciaka chcielibyście terrarium z jadusem w tym samym pokoju no ale pewnie tak bo jest wszystko super zabezpieczone, tylko dlaczego co chwilę post typu znowu "wąż nawiał i gdzie moze być" lub jak pisał ostatnio don 22 ze uwalił mnie trimek co robić ( a przecież przy zachowaniu srodków ostrożności nie gryzą a ten dona jakoś sie wyłamał, pewnie na złość wszystkim entuzjastom jadusów)
majac jadowitego w domu pytaniem jest nie czy ukąsi a kiedy - takie jest prawo matematyki (prawdopodobieństwo nigdy nie = 0) don 22 juz to wie ciekawe kiedy dowiedzą sie inni
i na koniec cyt "Drugą sprawą każda osoba posiadająca jadowitego "lokatora"w domu powinna oddawać jad w odpowiednie miejsca by tam przetworzono to na antytoksyny" - wiesz jaki to jest koszt?? zdajesz sobie sprawę jakie sa procedury wprowadzenia środka farmakologicznego na rynek?? nikt tego nie zrobi
a i to stwierdzenie ze każda osoba powinna oddawać jad - znaczy sie ma go sama od węża pozyskiwać?? - to są te srodki ostrożności o których piszesz??
i rada _kLiMa_ dla ciebie wkałdaj tyle zapału w odpowiednie wysyłanie zwierzaków jak w te jadusy bo to zdaje sie z toba wspomniany don 22 miał sprawę o pająka(i) - nie potrafisz zapakować i wysłać pajaka aby doszedł cały ale napewno bedziesz umiał odpowiednio zbudować i zabezpieczyć terrarium i pomieszczenie dla jadusów
-
wiesz chłopie jakie ty jestes upierdliwy? sprawa dawno minęła wiec po co się czepaisz dona22 o trimki i mnie o pakowanie pajaków. Sory, ale zostaw to dal siebie. TEN POST MIAŁ ZA ZADANIE PRZEPROWADZIĆ TYLKO ANKIETE A NIE WYTYKANIE PALCAMI. I PILNUJ TEGO BYŚ TY NIEPOPEŁNIAŁ TAKICH BLĘDÓW.
Wiesz niechodzi mi o zakup surowicy tylko ta osoba która zaniosła jad..otrzymuje odpowiedią dawke w zamian.. może to być niemożliwe to sa tylko moje argumenty...Wiesz czemu ludzia nabywają jadowite węze, ponieważ jest to "zakazany owoc" u nas tak samo dlaczego ludzie palą trawke? bo to jest coś czego niewolno. W Holandi jest legalne palenie marihuany w małych ilościach a ludzie niepopadają w naug, bo u nich to jest legalne. TO jest moje zdanie i mój przykład. Z drugiej strony ja cię rozumie, niekażdy sobie pozwoli na jadowitego ponieważ ma małe dzieci i z tym się zgadzam. Jak bym miał zrobić liste ludzi co trzymają jadowite by była olbrzymia! I PROSZE O NIEWYPOMINKI tylko o swoje skromne zdanie..Z GÓRY DZIEKI!
-
ja jestem za ale jeżeli bendą jakieś sankcje trzymajace w ryzach hodowców czyli odpowiednie kfalifikacje i wiek
Uprawnienia umieszczania postów