Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Łączenie podgatunków

Łączenie podgatunków

Czy jest możliwe łączenie 2 różnych podgatunków tego samego węża, np.
    Epicrates cenchria cenchria z Epicrates cenchria maurus albo boa constrictor constrictor z boa constrictor imperator itp, bo wydaje mi się, że nie, ale nie jestem pewny, a jeśli się nie da, to dlaczego??

Re: Łączenie podgatunków

jest to możliwe, ale NIE ZALECANE i NIEDOZWOLONE. nie zalecane, ze względu na to, ze tworzą się wtedy "kundle" są mniejsze, niż rodzice i mają (na ogół) brzydsze ubarwienie. NIEDOZWOLONE to jest ze względu na chłopski rozum (-; po co psuć "czystą krew"?

Da się. Właśnie dlatego na świecie (w Polsce w ogromnym stopniu) panuje genetyczny syf(dotyczy to w 99% Boa constrictor). Wiele osób sprzedaje mieszańce deklarując, ża są to czyste podgatunki. Bardzo rzasko w Polsce można kupić czyste dusiciele, jeżeli już są ich ceny są dosyć wysokie.

jak chcesz połączyć kundla boasa to lepiej z pastelem albo striped niż z czystym podgatunkiem

Nie chcę "psuć krwi" węży, pytam z czystej ciekawości, tak na przyszłość
    Dzieki za odpowiedzi

MIDO
    Guest

NIE LACZ ROZNYCH PODGATUNKOW BO PO CO KUNDLE SA DUZO MNIEJ WARTE.LEPIEJ HODOWAC CZYSTE BOASY ALBO FORMY BARWNE...

Za małą masz jeszcze wiedzę na ten temat aby głosić takie radykalne poglądy!!!
    Za 3-4 lata powinny urodzić się na świecie albino leopard boa,jak je zobaczysz to zastanowisz się nad sensownością swoich poglądów?
    Będą to według Twojej teorii `kundle `warte kilkanaście tys. dolarów!!!

Pozdrawiam,
    Adrian

Proponuję obejrzeć zdjęcia tych "mutantów": http://www.newenglandreptile.com/gallery.html
    Nie było by ich gdyby nie eksperymenty w łączeniu podgatunków. Cieszę się, że komuś udało się wychodować tak piękne odmiany barwne.

Zgadzam się z Adrianem w sprawie odmian barwnych, moje uwagi dotyczyły krzyżowania czystych podgatunków geogrficznych np. (constrictor constrictor x constrictor imperator)

no dokładnie - mi tez o czyste podgatunki chodzi. przy krzyżowaniu różnych odmian barwnych można uzyskac ciekawe rzeczy

Uprawnienia umieszczania postów