-
pończoszniki
Jakie gatunki rybek akwariowych najlepiej dawać i czy te rybki muszą być w pełni zdrowia czy np. jak dam takie, co czasami można dostać w zoologicznym, które mogą niedługo paść to czy dla wężyka może to zaszkodzić?
-
-
Re: pończoszniki
ja polecam głupiki, karaski i pielęgnice zebry a sklepie LEO zoo były pielegnice karmowe (niewiem jaki gatunek) ale sirtalisy przepadały za nimi (cena 50 gr za szt)
-
a ja czytalam, ze gupików to raczej nie duzo, i tak samo z karasiami lepiej nie przesadzac, bo cos tam zawieraja, ale NIE PRZESADZAC nie znaczy wcale nie podawac
Pytasz czy mozesz podawac chore rybki z tego co zrozumialam... Wiesz,w naturze to wlasnie takie rybki padaja pewnie lupem wezy, wiec nie powinno im zaszkodzic. Ale z drugiej strony... Ja tam wole kupic zdrowa rybke.....
-
A czy mieczyki mogą być z tego co wiem to mieczyki nalężą do piękniczkowatych więć nie powinny zawierać tiaminazy?
-
nie wiem, nikt mi nie mówil, zebym mieczyków nie dawala... zreszta gupiki sa dosc male... mój waz polyka gupika i nic po nim nie widac.... a samce gupika wogóle sa malenkie... za to mieczyk to juz jest cos )) Ostatnio w sklepie ZOO widzialam do oczka wodnego rybke, która sie nazywa jaź. Podobno tez jest dobra do karmienia... Ja poszukuje obecnie płotek
-
Witaj w gronie posiadaczy tego sympatycznego węża,
1. Problem tiaminazy dotyczy "mięsa" ryb karpiowatych tzn. martwych.
2. Osobiście polecam poszukać w sklepach lub na giełdach wędkarskich, nie wiem skąd jesteś ale np w W-wie, na Stadionie Olimpii płacę po 30 gr za żywą stynkę,
karasie są trochę za grube i sporo droższe.
P.
-
I martwych i żywych byle surowych, ale faktycznie głównie karpiowatych. Stynka i pielęgnice wszelkie są w pełni bezpieczne, żyworódki (mieczyki, gupiki.....) dyskusyjne (nie wiem czemu?), ale mnóstwo ludzi stosuje je z powodzeniem i bez jakichkolwiek złych następstw. Przy diecie mieszanej: ryby + dżdżownice nie miałem problemów przy podawaniu karasi. byle nie przesadzić......
-
Widać korzystaliśmy z różnych źródeł informacji, ja czytałem wyraźnie , że żywe są bezpieczne. Nie będę się upierał nie jestem dietetykiem :-) mogę się tylko opierać na literaturze, która jak wiadomo bywa różna.
P.
-
A czy ktoś wie czy płotki można kupić w ośrodkach gdzie sprzedawany jest narybek, jeśli tak to, w jakiej cenie i czy są sprzedawane na kilogramy czy może na sztuki?
Uprawnienia umieszczania postów