Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Taeniura

Re: Taeniura

z tego, co mi wiadomo, to nie ma problemów pokarmowych, ale...
    CZYSTE MIĘSO nie jest dobrą karmą - naturalne = zdrowe. a ty czemu nie jesz papieru i nie napychasz się witaminami? na jedno przecież wyjdzie...
    a szczurka dać to nie łaska? albo 3 myszki? po co sobie jaklieś sztuczne problemy szukać (-:

Popieram! To ma być cały gryzoń, z dużą ilością futra i flaków. Zero mięsa i podrobów - to nie ma sensu poza skrajnymi wypadkami. Teoria "mniej futra.........i innych odpadków" do mnie nie przemawia. pokarm łapany przez węża w naturze nie wyskakuje z futra na jego widok. Futro i pióra poprawiają też perystaltykę jelit i są równie istotne jak mięso.

Tak już mam, ze szczurem nie nakarmię, jeśli to dla węza zdrowę to myszy mogę dać i 10. I jeśli odpowiedź na moje pierwsze pytanie jest negatywna, to sobie po prostu gadziny nie kupię. Jeśli napychanie zwierzaka "papierowym żarciem" jest niezdrowe to też nie zamierzam tego na siłę robić. Ale jesli mówicie, że myszaki będą OK to chyba problem z głowy...

myszki są ok, tylko w pewnym momencie jednak nalezy przejśc na większy pokarm... tak zdrowiej - duże ilości futra w pewnym momencie mogą zacząć "zatykać" węża i później są nieprzyjemności tyou: wypadnięcie kloaki, konieczność masowania brzucha itp.

Dodam tylko, że mój dorosły E. taeniura zjada jednorazowo 3 duże szczury (zimą mniej), więc w przeliczeniu na myszy to będzie całe stado . Jeśli nie chcesz go karmić szczurami to są przecież inne gryzonie: chomiki, myszoskoczki, świnki morskie itp.

hmmmmm wątpie...... każdemu wężowi potrzebne jest jakies zróżnicowanie pokarmowe :/

Uprawnienia umieszczania postów