Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Taeniura

Taeniura

Czy taeniura może wyżyć tylko na myszach, jeśli tak to ile będzie musiał zjeść dorosły osobnik jednorazowo (wiem, że są bardzo żarłoczne)?

Tony_666
    Guest

Re: Taeniura

A jaka taeniura frisheyi,taeniura sp.???Jest duża różnica w wielkości.

teoretycznie może, ale przy zjadaniu djamy na to 8 myszy strasznie dużo przy okazji zje futra. dlatego lepiej karmić pokarmem dostosowanym do wielkości weża - mniej futra, oczów i innych "odpadków", a co za tym idzie pokarm jest łatwiejszy do strawienia.

ps.
    tony, o co Ci chodzi z teaniura sp.? o ile się nie myle to "sp." oznacza "gatunki... tak więc mówiąc teaniura sp. mówisz o wszystkich podgatunkach teaniura, w tym także o frisach. czy się mylę może? (-:

Tony_666
    Guest

Taeniura sp. to =Taeniura taeniura-zwykła forma posiadająca mniej koloru żółtego od friesei,dorasta maksymalnie do 180cm,a (friesei do nawet 260,270cm)!!!Ta odmiana jest niestety jeszcze dosyć rzadko spotykana w kraju,lecz na zachodzie jest on bardzo pospolitym gatunkiem ... .Pozdrawiam

Tony_666
    Guest

U Taeniura taeniura dominuje kolor szarożółty,a po bokach biegną regularne czarne plamy .Pozdrawiam

Moja teaniurka ma troszke ponad 100cm i karmię ją dorosłymy mychami, i narazie nie zapowiada abym przerzucił się na szczury może jak minie 160cm to wtedy, ale narazie dorosłe mychy i dopycha małymi )

Taeniura sp = bzdura. Jak taeniura to nie sp bo gatunek już oznaczono a sp oznacza właśnie gatunek (stosowane gdy gatunek nie jest znany i tylko w połączeniu z nazwą rodzajową). Ewentualnie E. taeniura ssp. (ssp = subspecies czyli podgatunek). Ale i w tym wypadku nie oznacza "zwykłej formy", ale wlaśnie nie oznaczony przez autora podgatunek........

no i mi o to, mordd chodziło

Tobie tak Ale jak widać nie wszystkim...... Niby prosty i oczywisty skrót, ale jak widać nie zawsze jasny.

Chodzi mi o taeniurę frisei, zakładam, że mniejsze podgatunki karmi się jak inne węże. A gdyby tak dać dorosłemu osobnikowi ze dwie myszy (futro, itp.) i dopchać go wołowiną wzbogaconą o witaminy i inne dodatki? Czy będzie to dieta zdrowa dla węża i w końcu, czy taeniura jest wężem dobrze jedzącym, czy nie będzie problemu z ustawieniem jej na taki pokarm?

Uprawnienia umieszczania postów