Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: niewidzialna wylinka

niewidzialna wylinka

Mój elaphe obsoleta 2 dni temu miał bardzo zmącone oczy , a na drgi dzień już miał normalne , lecz zero śladów wylinki, nie przyjmuje również pokarmu.

Re: niewidzialna wylinka

normalka. dopiero 4-8 dni po ustąpieniu zmętnienia nastepuje zrzucenie wylinki

A czy przed zrzuceniem wylinki węże zawsze nie przyjmują pokarmu ? bo teraz dałem mu rozmrożonego oseska a on sie do niego normalnie przytulił śmiesznie to wygladało.....

tak, generalnie nei przyjmuja pokarmu. przypadki rpzyjmowania pokarmu w kresie przed wylinka są odosobnione (-:

Marcin .P
    Guest

cze. to jest normalne że nie przyjmuje pokarmu podczas wylinki ,
    i tak jak napisał Grochu bo wylinka nie trwa 2 dni od zmentnienia do powrotu normalnych oczu ( nie mętnych :P ) dopiero jak zobaczysz zrzuconą wylinke w terra to będzie oznaczało koniec wylinki

pozdrawiam

tak jak pisali poprzednicy, jeszcze warto dodać iż zanik zmętnienia oczu u węży jest znakiem że ''skóra'' już dojrzała....

Pozdrawiam
    Serpent

Czy ja wiem grochu czy takie odosobione :/ Moja samiczka raz kilka godzin przed linieniem pochlonela 2 oseski :P

e no generalnie nie jedzą (-;

Wąż zrzucił wylinkę - teraz problem - skóra nie zeszła z końcówki ogona a cała wylinka była powiązana na patyku w supły....polałem ten ogon wodą....co robić jeszcze?

widocznie była za niska wilgotnośc.
    mocz mu ten ogon w letniej wodzie i spryskuj terrarium nieco częściej (a może w ogóle).
    powinno mu zejśc, jakby byly problemy to możesz pod wodą probować mu to delikatnie ściągnąć, ale nic na siłe!

Uprawnienia umieszczania postów