Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: ogrzewanie zbożówki

Mankov
    Guest

Re: ogrzewanie zbożówki

Dokładnie tak!! To tylko zbozówka( nie jaszczurka wymagajaca UV czy ogrzewania niewiadomo jakiego), i to jest dla nie wystarczajace!!!!! Siejesz jakąś panike z powodu kabla grzewczego podpierajac ją tekstem..... "jeśli coś jest wytrzymałe to znaczy, żę możęmy pozwolić, by sobie coś zrobiło?" co ma sobie zrobić?? zabic sie z powodu odpowiedniej wilgotnosci i wymaganej temperatury??!! ..o co ci chodzi??. Dla wielu jest to jedyne miejsce do czerpania informacji, a ty wielki filozof cos sobie uroisz i wymyslasz jakies teorie dziwne.... ehh.. Jestes rok w terrarystyce ( sugerujac sie opisem) i zrobiłeś sie fachowcem od " właściwego podejscia do zwierzat" ... napisz choc 3 powody, dla których kabel grzewczy jest takim "katem" dla zbozówki... .... i co według ciebie bedzie lepsze i dlaczego??. JUZ SIE NIE MOGE DOCZEKAC ODPOWIEDZI !! ))- zobaczmy jakim jestes naprawde znawca

Wracajac do meritum sprawy mozna kupic i 25W zarowke nocna (ja mialem problem bo chcialem 50W, a byly tylko slabsze . Grzanie podloza nie jest chyba jednak naturalne, ale wyglada, ze duzo osob stosuje kable i wezowi krzywda sie nie dzieje. Co do mocowania kabla, to polecal bym przybicie. Byl taki paskudny opis jak waz sie wcisnal i przylepil do tasmy,a w trakcie proby uwolnienia rozerwal kloake. Prawda czy nie, nie wiem. Ale patrzac na moje zbozowki, jak potrafia sie wszedzie wcisnac to moge uwierzyc. Ja mialem grzalke w kamieniu 5W i bylo OK (sie przepalila), a reszte grzalem zarowkami. Moze nie byly to naturalne warunki, ale nigdy nie musialem masowac weza zeby sie zalatwial, bardzo ladnie rosna, trawia i regularnie zmieniaja skore.

krzywda się nei dzieje, dopółki nie rozkopie ziemi do kabla i się nie poparzy.
    z reszta i tak wiecie lepiej, więc co JA wam będe tlumaczył.

terraryści, którzy przyzwalają na nie dochowanie maksimum ostrożności ze swoim zwierzęciem.

MaciejTCA
    Guest

total bezsens... w 100% zgadzam sie z Grochem !! Jak juz chcesz miec jakiegos gada to starasz sie mu zapewnic warunki najbardziej zblizone do naturalnych, a w naturze ziemia nie jest grzejnikiem !! Co do bezpieczenstwa, to zgadzam sie ze mozna zrobic tak ze nic jej sie nie stanie, ale to nie o to chodzi !! rownie dobrze mozna by bylo ogrzewac terra bez zadnego swiatla, no co temperatura i wilgotnosc byla by OK !!
    a traktowanie zwierzecia jak terminatora
    To tylko zbożówka... one wytrzymuja wiele..
    jest moim zdaniem strasznie chore !!

pozdro

Mankov
    Guest

To ze napisałem ze zbozówki wytrzymuja wiele, wyjasniłem wyzej w porównaniu jaszczurami... chodzi o to ze nie wymagaja specjalnych warunków!! ( trudno wytłumaczyc cokolwiek komus kto tak naprawde gówno wie o terrarystyce, a pierwszy pcha sie w dyskusje!! )

"Ziemia nie jest grzejnikiem".... zmierz temperature powierza a zmierz temperature piasku, luk kamienia lezacego na słońcu, no a przeciez napisałem wyzej zeby kabel połozyc na 75% terr... ehhh..... no comment.. a co do wplatania sie w kabel to grochu , moze masz troche racji, ale watpie zeby 25w popazyło weza, musiało by byc poplatane kable i jeszcze waz w nie wplatany. ( przy dobrym przymocowaniu niemozliwe). a wystarczy porzadnie przymocowac kabel na gwozdziki lub dac jakies szkło, tak aby waz nie wszedł pod nie... i gitara gra!! duzo osób stosuje i sie sprawdza... miałem kabel u zbozówek małych - dyzych i nigdy nie było problemu...

Pogodzę was ja zrobiłem tak: mam kabel i lampe, kabel leży na dnie na kablu leży 1,5 cm. piachu,a na piachu docięta i dopasowana co do mm. szyba. Górę terra z żarówą i lampą UV zabezpieczyłem siatką o takich oczkach by tam wąż nie wlazł. Jest jeszcze jedno wyjście mata grzewcza na spodnią stronę terra. Jak ją założyć jest opisane w instrukcji. Jest lepsza od kabla! Pozdrawian

A mam pytanie co do maty grzewczej ile taka mata kosztuje bo jeszcze ani razu u mnie w miescie sie nie spotkałem z czyms takim. Please o odpowiedz...!!!!!

PoZdRo Od --=FoKuS=--

Snake is king of the world.......

Uprawnienia umieszczania postów