-
ogrzewanie zbożówki
Witam
ostatnio widziałem kabel grzewczy 25W o długości 5 metrów
Czy to wystarczy dla zbożówki.Prosze nie piszcie tylko że to zależy od temp w mieszkaniu.Tak orientacyjnie
Pozdro wszystkim
-
Re: ogrzewanie zbożówki
hmm zależy od wielkosci terra
-
długość-80
szerokość-40
wysokość-40
-
w opisie jest napisane iż kable grzewczy nienadaja sie do Guttat niewiem czemy ale opis pisał chyba ktos doświadczony
-
w zasadzie ziemia nie jest grzejnikiem to slonce daje cieplo, wiec pchanie kabla jest troszke nienaturalne
-
kable grzewcze to slaby pomysl dla e gutta, bo one lubią się zakopywać (-: i to glęboko.
co za tym idzie mogą trafić na taki kabelek i się poparzyć. nada się on tylko, jeśli połozymy na niego dodatkowe dno, np. szybę.
dopiero na to ściółka.
oprócz tego grzenie żaróką jest anturalniejsze i ja tylko takie stosuje. w nocy czerwna żarówa i jest ok.
-
Szyba na kablu może być o tyle ryzykowna , że wężyk może wpełznąć pod nią , a wtedy klops Panowie , sparzy się potwornie . Nie chcę myśleć o jego dalszym losie...
Najsłabsze lampy nocne to 50 Wat-ówki .
Nie pozostaje nic innego jak kupić taką i w kącie zamontować wysoko przy "suficie" no i trzeba by zmierzyć temp. pod lampą na podłożu i w przeciwległym końcu terra...
Jeśli gdzieś jest ok. 20 st. to można uznać że jest ok.
Ja mam kabel w podłożu , póki co ( a to już parę lat ) nie miałem problemów .
Mam tylko połowę dna terra okablowaną , po to, by - gdy wężusie stwierdzą, że mają za ciepło - miały gdzie wywędrować .
Pytanie czemu nie żarówka grzejąca nocna ? Odpowiedź jest prosta - robi się w moich terrariach piekarnik !
Proponuję grubością podłoża regulować temp. na powierzchni , proponuję używać kokosu , nieźle izoluje i ubija się na i nad kablami , bo wkładamy go do terra po namoczeniu , a on ładnie wysycha robiąc jakby skorupę .
Cześć.
Powodzenia .
-
wojtekP - jeśli masz żarówkę nocną podłączona do ściemniacza to nie ma piekarnika. ja tak mam i jest ok.
-
Witam !!
Kabel jest ok... mam pytanie- dlaczego komplikujecie taka prosta rzecz?? To tylko zbożówka... one wytrzymuja wiele. To nie bedzie katowanie, jak da mu kabel.. -porozkładaj go tak po terrarium zeby kabelki sie nie stykały, poprzyklejaj tasma, lub wez takie speciajle gwozdziki do przybijania kabli ( o ile masz osb ) i koniec, z pewnosca waz nie zrobi sobie krzywdy.... aha- rozłóz go tak zeby 75% podłoza było ogrzewane... 25% zostaw normanie, jezeli masz mozliwosc to wode daj na czesc ogrzewna to przy okazji zyskasz wyzsza wilgotnosc...
-
"to tylko zbożówka..." .... nie zajeździsz jej?
to chyba nie jest wlaściwe podejście do zwierząt.
jeśli coś jest wytrzymałe to znaczy, żę możęmy pozwolić, by sobie coś zrobiło?
to na tej zasadzie: mam bezpeiczny samochód, to mogę wjeżdżać w drzewa". kompletnie bez sensu.
Uprawnienia umieszczania postów