-
Re: Witam
Witamy w kręgach terrarystów-maniaków Poradzę Ci tylko, że jeżeli chcesz żeby Twój pupilek szybciej rósł zamontuj wewnątrz terrarium żarówkę małej mocy. Proponuje 25W.
-
dowiedzialam sie , ze dzdzownic ze sklepów wedkarskich to wlasnie lepiej nie dawac, wiec czeka mnie szpadelek i ogródek D co do rozgniatania... to z której strony ona ma glowe?? hahaha uczylam sie kiedys o tym, ale nie pamietam
do coolray: a po co ta zarówka?? zeby bylo cieplej czy jasniej? nie bardzo wiem jak zamontowac taka zarówke, moje terra ma wygladac naturalnie, nie podoba mi sie taka gola zarówa na suficie a zeby teraz umiescic ja w jakiejs oslonce.... kurcze juz mam bardzo malo miejsca, te rosliny stercza wszedzie... i jeszcze patyków nawkladalam, na wypadek gdyby miala ochote sobie pozwisac a nie tylko siedziec na scianie. kurcze, musialabym cos wyrzucic.. :/
do Grochu: ale ja chcialam je zrobic JUZ i nie chcialo mi sie czekac, ledwo wyczekalam zeby wyschlo i sie wysmierdzialo... a silikon smierdzi nieziemsko
poza tym pochwale sie, ze wczesniej to basen miala w emaliowanym garnuszku... wiec teraz do naturalnego terra kupilam jej specjalna miseczke-basenik, taka ceramiczna... tylko ze woda z niej ucieka i musze wysmarowac od wewnatrz silikonem :/ pytalam w sklepie czemu basen przecieka i okazalo sie ze rozmiar wiekszy jest juz czyms wysmarowany. No kurcze, jakbym wiedziala to bym kupila wiekszy!!!! groar!
a czym karmicie swoje ponczochy?? bo ja rybkami zywymi i filetami: tolpyga ze skóra lub mintaj.
-
żarówka jest potrzebna praktycznie każdemu gadowi nawet w naturze węże i inne gady spędzaja spory czas na wygrzewaniu się na słońcu gady są zwierzętami zmiennocieplnymi i żeby utrzymać temp na odpowiednim poziomie muszą się wygrzewać a w terra służy do tego żarówka
-
żarówka ma służyć głownie grzaniu (oświetlenie przy okazji). Jeżeli wąż bedzie miał wyższą temperaturę (25 C -27 C) bedzie Ci lepiej rósł.
-
i lepiej trawił - z powodu niedogrzania może się "zatkać" i paść
-
oki to pomysle o tej zarówce dziekuje
mam zdejmowana szybe i chyba wypadaloby w niej wywiercic otwór i zalozyc zarówe... chociaz to troche niewygodne. bo w rogu z przodu nieco ciezko byloby ja zamocowac... chyba ze ktos ma jakis dobry pomysl?
-
ja mam - przetnij tą szybę, tak żeby z jednej strony była 1/4 szyby, a z drugiej 3/4
do tej 1/4 przymocujesz zarówkę - ta część bedzie na stałe lezała, a tą drugą, większą częśc będziesz sobie ściągąć
-
nooo, jest to jakis pomysl... tylko ze szybe robil szklarz i jest popodklejana ze wszystkich stron, musialabym po prostu zamówic druga, ona wogóle sklada sie z 3 czesci i miedzy te czesci jest powklejana perforowana blacha i jeszcze do tego wszystkiego szyba lezy nie na akwarium bezposrednio, tylko ta takich naroznikach co sie do akwarium uzywa. Co do zarówki to chcialam ja zamocowac w rogu ale nie pionowo tylko pod katem, wsadzic ja w jakas oprawke (doniczke oklejona kokosem czy cos) i zeby ja mozna bylo skierowac na sciane tylnia. Nie wiem czy dosc jasno to opisalam, bo sie troszke pogubilam
Wlasciwie to problem nie dotyczy akurat zarówki takiej jaka mi radzicie. Ja MUSZE w jakis sposób przyczepic ta zarówke UV... na razie jest jak jest ale bardzo sie boje, zeby mala nie dostala w koncu jakiejs krzywicy!!!! jak juz zamontuje gniazdko (oprawke) do lampki to obojetnie chyba która podlacze... pani w sklepie powiedziala, ze to sa zwykle oprawki.
-
Jesli bedziesz uzywac wystarczajaco duzo preparatow to nie musisz miec lampki uv, ja uzywam reptimineral-a C(do zarcia), oraz sama juz wit. D do wody dodaje, preparat to electrodize supplement costamcostam firmy exo terra
-
oj Lucky, tutaj mnie zaskoczyles... ja nie wiedzialam, ze trzeba cos podawac, pytalam, ale dowiedzialam sie, ze nie... wiem, ze regiusowi mialam dawac mysze wytaplana w witaminach, ale o ponczochach nic. ((( Jak myslisz, czy przez ten czas jak jest u mnie moglo jej sie juz cos stac???? i jak podajesz to "do zarcia" obtaczasz w tym rybe czy jak? moze wstrzykujesz? a witamine D???? czy to jest to samo co wiotamina D3 tak jak np. dla dzieci? i wlewasz to do baseniku? jak tylko 2 razy widzialam, zeby ona pila.
Tak to jest jak sie czlowiek nie dopyta. U nas nie ma nawet porzadnej info o ponczochach, nie chcialabym byc niegrzeczna i kogos obrazic ale nawet tutaj (i to chyab byla jedyna strona gdzie WOGÓLE opis byl) ponczochy sa przedstawiane jako maciupkie wezyki, a przeciez mój ma dorosnac do 150 cm!!!!
Uprawnienia umieszczania postów