-
Re: Sondowanie
mojemu nie wystawalo zadne mieso tylko hemipenis, przynajmniej tak sadzie bo nie wygladalo to na kloake, ale moge sie mylic.
-
hmm... ale to wystawalo troszeczke tylko - jeśli to byłby hemipenis, to i tak bym nie poznał - za mało wystawało.
wypadnięta kloaka to na pewno nie była - zwierzak jest zdrowy (-;
-
Dlaczego tak uwazasz? Przy braku wprawy i duzej checi sprawdzenia, mysle, ze jak reka drgnie, to okragle zakonczenia drutow nie pomoga. Nie sa to tylko moje przemyslenia, ale i rozmowa z weterynarzem.
-
ale nie sonduje się w strone jelit, a jelita zakańczają się w kloace.
sonde wprowadza się do "pokrowców: na hemipenesy i to one przy braku wprawy mogą się przerwać, przy czym przerwanie jednego wcale nie musi być groźne dla węża ani nie musi spowodować jego bezpłodności (w końcu ma dwa) . Gorzej już z przerwaniem oby dwóch, bo wtedy już są duże szanse na to że wąż będzie bezpłodny, ale jeżeli nie dostanie się infekcja to powinien przeżyć.
-
Ale pierwszy ruch jest w strone glowy, dopiero potem zawracasz w strone hemipenisow. W koncu po to sa dwa, bo sie zdaza, ze w trakcie kopulacji i pnicznej ucieczki jeden zostaje urwany przez samice (nie pamietam juz gdzie czytalem ten opis
-
Sondowanie to stosunkowo skomplikowane zadanie. Ja sam na pewno bym tego nie robił. Wogóle w Polsce jest niewiele osób którym można dać przesondować swojego gada.
-
uczyłem się sondować i jakoś żadnego ruchu w strone głowy nie pamiętam
-
Znaczy sie moje niedouczenie i weterynarza z ktorym rozmawialem sorki
-
Raz widziałem sondowanie "na żywo" na giełdzie w Świętochłowicach. Wygląda to tak jakbyś wsadzał wężowi sondę do kloaki najpierw w stronę głowy później obracasz i wsuwasz "do ogona". Niezbyt przyjemny widok. Ale Grochu jak mówisz że nie masz problemu z kupieniem sond bo w Biofilu możesz to problem znika bo o ile się nie mylę Sułek ci przesonduje wężyka
-
Masz na koncu list "DEXiu" z niego wynika, ze moje informacje moze nie byly takie glupie.
No coz, jak zawsze sa dwie szkoly "falenicka i otwocka' , sprzeczal sie nie bede, i na swoim wezu samodzielnie tez sie uczyl nie bede tylko po to, zeby moc opowiadac jaki ze mnie specjalista He He
Uprawnienia umieszczania postów