Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Mam pytanie....

Mieszany widok

Mam pytanie....

W sumie nie mam zadnego weza ( chodz planuje zakup ) To ciekawi mnie czy mozna wasdzic weza do terra w którym mieszkal juz jakis inny waz..... czy trzeba wszystko dokladnie wymyc... wypazyc.... itp.. pytam z ciekawosci.... dzisiaj na Gieldzie w Świętochłowicach przyszlo mi to do glowy

prosze o powazne podejscie do mojego pytania....

Re: Mam pytanie....

Cześć,

koniecznie musisz wszystko zdezynfekować (wyparzyć, wyczyścić etc.).
    Po poprzednim mogły pozostać różne niechciane rzeczy, jak jajka roztoczy etc.

Zawsze należy dokładnie dezynfekować terrarium - rozprzestrzenianie się drobnoustrojów, chorób i roztoczy w ten sposób jest dość częste.
    Tak samo w przypadku wszelkiego rodzaju targów czy wystaw - zwierzęta biorą na ręce różni ludzie, którzy wcześniej różne zwierzęta na ręce brali. To stwarza niemałe zagrożenie.

Dokładna dezynfekcja jest zawsze konieczna - moim zdaniem ryzyko jest zbyt duże, żeby tego nie robić. Wiele osób potraciło naprawdę niesamowite zwierzęta w podobnych przypadkach - tego właśnie trzeba za wszelką cenę uniknąć.

Pozdrawiam

jak trzeba zdezynfekowac zwierzęta, tzn węza?

Cześć,

dezynfekować należy terrarium i wszelkie obiekty (ściółka, miski z wodą, korzenie) w środku.
    Jeśli chodzi o zwierzęta - po prostu trzeba przeprowadzić kwarantannę, w wcześniej zdezynfekowanym terrarium.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów