Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: No i wpadłem :(

No i wpadłem :(

Witam!
    Dałem niedawno ogłoszenie, że chcę sprzedać pytonka. Wczoraj zadzwonił facet, czy może wieczorem przyjść z synem go obejrzeć, na co się zgodziłem oczywiście...Podjechali wieczorem Poldkiem (nie wyglądali na ojca i syna ale jakoś nie dało mi to do myślenia). Weszli, obejrzeli popytali ,zademonstrowałem nawet jaki mam piękny system zraszający... Padło pytanie, czy wąż jest zarejestrowany, na co odparłem ,że nie, wtedy wyciągneli odznaki, zaczęło się... Co? dlaczego?, skąd?. Okazało się że Liga ochrony przyrody czy coś takiego mnie podpieprzyła. Wezwali radiowóz przyszli panowie mundurowi w liczbie trzech, wyciągnęli pięć długich formularzy (przesłuchania, konfiskaty i coś tam jeszcze), i zaczęła się papierkowa robótka. W rozmowie z (poniekąd całkiem miłymi) panami Policjantami wyszło, że stanę przed sądem grodzkim i zobaczymy. Podobno nic mi nie powinni dowalić, ale nigdy do końca nie wiadomo . Teraz pozostało tylko czekanie.
    Najgłupsza sytuacja pod słońcem - sporządzili protokół konfiskaty węża, ale nie mając gdzie go trzymać dali mi go spowrotem na przechowanie - paranoja.
    Ufff...ale się rozpisałem, ale może komuś to zaoszczędzi kłopotów w przyszłości.

Może ktoś z Was miał już podobną sytuację?

Re: No i wpadłem :(

...szczere wyrazy współczucia....

Ja nie mam takiego problemu, bo mam zarejestrowane wszystko. Co prawda mówialudzie że nie ma sensu, ale po tobie alpacino mozna poznać że jednak warto dać te 50zł rocznie za wszystko (tak jest u mnie) niż dostaćok. 5000zł grzywny i jeszcze grodzki.

W sumie mam sąsiada prokuratora który czasami jest u mnie więc wole być zabezpieczony, bo jak by sie na mnie wkurzył a nie miałbym zarejestrowanych zwierząt to by było kuku

Pozdrawiam wszystkich terrarystów i mam nadzieję ze takich sytuacji jak alpacino miał będzie mniej albo wogóle.
    papa

No wielu terrarystów powinno wyciągnąć z tego wnioski i mieć zarejestrowane swoje pociechy. Po to wkońcu na świecie jest Cities.

klo85
    Guest

tak to jest jak sie wpuszcza psy do domu

A tak na marginesie, jesli jest jakis prawnik na forum, czy policja bez nakazu prokuratorskiego ma prawo wejsc do srodka i zrobic taki spis? czy to bylo bezprawne?

cites jest od czegos innego...

Jak już napisałem wyżej mam sąsiada prokuratora, który powiedział, ze policja nie ma prawa bez nakazu wejsć do domu i sprawdzić czy czegoś nie masz, chyba że ty wyrazisz na to zgodę, a raczej "nie zabronisz". Nakaz jest jedynym sposobem aby mogli wejsć do domu. A żeby dostali nakaz to muszą miećw miarę pewny ślad że ty mozesz mieć zwierzęta ujęte na citesie bezprawnie (bez dokumentów).

Aha i jeśli Ci wejdą zanim ty zdążysz na to nie wyrazić zgody i zobaczą zwierzęta to już kiupa. Co prawda będąmieli w pracy niemiło, ale ty w sądzie grodzkim się spotkasz z przeznaczeniem.

pozdrawiam

Żeby była jasność, oni weszli jako potencjalni kupujący, więc wpuściłem ich w "dobrej wierze".

W ramach dzialan operacyjnych moga dokonac sprawdzenia lokalu i osob w nim przebywajacych. Wiaze sie to tylko z wszczeciem dochodzenia i udokunentowanymi informacjami ze cos takiego moze miec miejsce w danym mieszkaniu. I nie dotyczy to tylko sprawdzenia wezy. Tak wiec oglaszajac sie wpisales sie na liste podejrzanych. A moze i ktos "znajomy" ich powiadomil?????

Uprawnienia umieszczania postów