Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Kabel grzewczy czy wystarczy zarówka??

Kabel grzewczy czy wystarczy zarówka??

Kupuje teraz terrarium 130/80/80 na 2 regiusy i mam pytanie czy wystarczy zarowka np 100W sam bez kabla grzewczego ??

Re: Kabel grzewczy czy wystarczy zarówka??

zalezy jaka temp w pokoju, patrzac z jednego strony powinna dac rade ta 100 choc nie powiedzial bym do konca i dal ten kabelek

I jeszcze jaka bedziesz mial wentylacje, ile ciepla zostanie w terrarium, a ile pojdzie na ogrzewanie pokoju
    Teraz latwiej dac kabel grzewczy, niz pozniej juz z mieszkancami przerabiac terrarium, jak Ci na jesieni nie wlacza na czas ogrzewania

wentylacja bedzie po prawej stronie na boku i na gorze, ja mieszkam w domu jednorodzinnym wiec ogrzewanie jak nikt nie wlaczy to ja wlacze :-)

nie, no tak nie da rady powiedzieć - po prostu zrób, co masz do zrobienia i zmierz temp.

teoretyzowac ciężko! ale powinno starczeć...

Tak jak napisal Grochu, tylko praktyka. Teoretycznie trudno wyliczyc (przynajmniej mnie) ile ciepla ucieknie Ci przez te otwory, w zaleznosci od ich wielkosci. Jak je kompletnie zaslonisz to zarowka napewno wystarczy, ale zaczna sie problemy z nadmierna wilgotnoscia i plesnia.
    Teoretycznie, skoro sam sobie regulujesz temperature w pokoju powinno spokojnie wystarczyc, najwyzej wkrecisz mocniejsza zarowke. Ja mniejsze terra o 1/3 dogrzewalem w pewnym momecie sama zarowka 100W, a w pokoju bylo okolo 15C, w terrarium 25-28C. Ale wentylacja byla mocno zmniejszona.

Regiusy lubią ogrzewanie podłogowe (zawsze jako dodatkowe źródło ciepła) Promiennik 100Wat emituje wytwarza bardzo dużo ciepła w jednym punkcie. Ogrzewa takie terrarium punktowo. Lepiej zainstaluj 2 prominniki mniejszej mocy np. 2x 40W

wystarczy choć trochę wytężyć głowę i dojść do takiego wniosku: kupuje węże, więc najpierw robie terra. załączam ogrzewanie, zwilżam terra i dochodze do wniosku co jeszcze powniniem zrobić żeby było dobrze. wtedy wsadzam węże do tak odpowiednio przygotowanego terra.. nie krytykuje cie tylko mówie jak powinno być to się tyczy każdego kupującego węża/e.... stwórzmy tym pięknym zwierzaką godziwe warunki pozrdo...

mam lepszy pomysl zrobie takbede mial 2 gwinty na zarowki i jedna zrobie zwykla biala z osrama lustrzana jakos 60W i druga niebieska z osrama tez lustrzana na noc jakies 35 40W
    moze byc??

Mnie sie podoba bo sam mam dwie zarowki, wlaczane naprzemiennie dzien/noc.
    A najlepiej skorzystaj z dobrej rady wujka

Uprawnienia umieszczania postów